Vlasová rutina s Markétou Davidovou

Emptyname 125

Markéta Davidová – česká biatlonistka, mistryně světa z vytrvalostního závodu na Mistrovství světa v roce 2021 a několikanásobná vítězka ankety Biatlonista roku. Nejen těmito úspěchy se pyšní tato úspěšná 24letá profesionální sportovkyně, vášnivá čtenářka a jezdkyně na koni. Tentokrát jsme ji měli možnost vyzpovídat v naší pravidelné rubrice “Vlasová rutina s…”. Jak se jí podařilo zkrotit její krásné vlny, co ji na biatlonu baví nebo naopak už tolik ne a jaká věc je pro ni na cestách po světě nepostradatelná? Přijměte pozvání do jógového studia Namastery, kde jsme si dali s Markétou rande!

K nám do spellu docházíte pravidelně už několik let, vzpomenete si, jak jste se o nás dozvěděla úplně prvně?
M: Na vyhlášení soutěže Biatlonista roku jsem sháněla kadeřnici a ozvala se mi právě Simča. Sice to hned napoprvé nevyšlo, ale následující rok jsem se ozvala já jí s tím, zda nabídka stále platí. No a takhle to začalo!

K nám do Spellu docházíte pravidelně už několik let, vzpomenete si, jak jste se o nás dozvěděla úplně prvně?
M: Především to, abych se na daném místě cítila dobře, kadeřník mi naslouchal a zároveň poradil, co je pro mé vlasy nejlepší.

Je něco, co máte na Spellu opravdu ráda?
M: Ano, jsou to rozhodně lidé, kteří ve Spellu pracují. Pokaždé, když vejdu do dvora, okamžitě se cítím jako v jiném světě – nebo minimálně alespoň jako v jiném městě, a ne v centru Prahy (smích).

Jak vypadá vaše péče o vlasy? Umýváte si je raději před spaním, nebo ráno?
M: Vlasů mám poměrně hodně, jejich umývání je tak časově náročnější, tudíž volím raději večerní mytí.

Nejoblíbenější produkt na vlasy, který používáte?
M: Jednoznačně kouzelný olejíček Luxe Oil! A pak se určitě neobejdu bez kondicionéru.

Vaše vlasy jsou vlnité, a tak je péče o ně poněkud specifická. Co vám nejvíce pomohlo se naučit, jak kudrnatou hlavu zkrotit?

M: Chtělo to čas! (smích) Ale i přesto, že už nyní lépe vím, jak na to, je to pořád takový love-hate relationship. Asi nejvíce mi pomohlo odnaučit se vlasy každé ráno česat.

Máte za sebou nějaký vlasový přešlap z doby dospívání, nebo třeba nějakou nepovedenou akci u kadeřníka?
M: Určitě tu bylo pár střihů, které mi nesedly a pak také bílé a černé melíry, které jsme si vyčarovaly doma s kamarádkami. (smích)

Co máte na svých vlasech nejraději?

M: Nejraději mám asi objem, který jsem zdědila po mamince. Někdy mám ráda i své kudrliny, někdy ale až tolik ne – myslím, že tohle zná každá kudrnatá žena.

EmptyName-127


Je i tak něco, co byste na svých vlasech ráda změnila, nebo co byste ráda vyzkoušela?
M: Ráda bych si vyzkoušela úplně zrzavou barvu.

Komentář kadeřnice Simony:

Při návštěvách Markét se vždy nejvíc těším na její nezaměnitelný smích, vyprávění o cestách a o biatlonu. Mám obrovskou radost z toho, že si rozumíme a že se z nás za ty roky staly kamarádky.
Markétiny vlasy jsou hodně suché, potřebují kvalitní hydrataci a výživu, aby byly připravené na náročnou zimní sezónu, kdy je Markét nosí neustále zapletené nebo jinak stažené a kde jsou vzhledem k náročným podmínkám neustále vystaveny mrazu. Do Spellu aktuálně dochází zhruba dvakrát do roka – a i to je u ní, vzhledem k jejímu velmi nabitému programu, velký úspěch! Vlasy vždy zastřihneme a aplikujeme na ně Color Fresh Mask. Někdy vybereme odstín blonďatý, jindy zase zrz – podle nálady.

Pro domácí použití je pro Markétu ideální řada Clean Beauty, a to především kvůli silně hydratačnímu kondicionéru. Jelikož vlasy nejsou nijak chemicky narušené, přírodní řada je pro ně naprosto ideální. Markét je velmi světlý typ s citlivou pokožkou, a tak je pro ni nejlépe vhodný šampon Clean Beauty – Every Day. Ten pak doplňuji kondicionérem z hydratační řady – Clean Beauty Hydrate, který vlasy krásně vyživí a vyhladí.

Markéta nosí vlasy upravené buď přirozeně kudrnaté, nebo vyfoukané dohladka.

Před foukanou do rovna jsem Markét doporučila Clean Beauty Styling Cream, který pomůže k hladkým a poddajným vlasům. Jedním z nejdůležitějších produktů je pak samozřejmě termální ochrana. Pro Markétiny vlasy je opět ideální Clean Beauty Heat Styling Spray.

Pro vlny je nejlepší kombinace olejíčku LuxeOilkrému Curl Definer. Nejlépe fungují společně, stačí do krému přidat pár kapek oleje, promísit v dlaních a nanést do délek. Olej vlasy vyživí a krém krásně zpevní a definuje vlny.

Vždycky se také hodí dát vlasům něco “navíc”, takže nesmí chybět maska. Colour Fresh Mask vlasy vyživí a ještě vyzdvihne a oživí jejich odstín. V případě Markét barva masky krásně chytá na konečky vyšisované od sluníčka a protože je odstín vlasů světlý, můžeme si v případě salonní péče i krásně pohrát s barevností.

Už několik let se věnujete biatlonu na světové úrovni. Co na tomto sportu máte nejraději?
M: Mezi mé nejoblíbenější věci na biatlonu patří asi rozmanitost tréninku a pak taky prostředí hor.

A kdybyste mohla něco vynechat, co by to bylo?

M: Rozhodně dlouhé střelecké tréninky a nácvik střelby.


Kromě sportovní kariéry za sebou máte I úspěšné vysokoškolské studium, což přI vrcholovém sportu není tak běžné. Jak to všechno stíháte?
M: Studium už mám naštěstí hotové, ale když se na to zpětně podívám, myslím si, že je to všechno o prioritách. Vždy mě škola bavila, takže studium pro mě bylo částečně i odreagování.

Je něco, co byste svému mladšímu já poradila ve sportovních začátcích?
M: Asi jen to, že je na všechno spoustu času. A že z toho, že jednou vynechám závody se svět nezhroutí.

Díky sportu jste neustále na cestách – co vám dodává pocit domova? Je něco, co s sebou vždy vezete?
M: Nemám asi nic speciálního, ale nikdy si nezapomenu sbalit repráček na pouštění hudby. A pak taky něco dobrého ke snídani.

Podělíte se s námi o tip na oblíbenou snídaňovou kombinaci?
M: Určitě! U mě je to poměrně snadné, snídám jenom kaše – naprosto je miluji!


Jak to vypadá, když máte za sebou závod a před sebou volný večer?
M: Ve svých volných dnech se většinou snažím hodně odpočívat, věnovat se regeneraci a jednoduše si užívat pocitu, že si můžu oddechnout. (smích)


Jak ráda trávíte volné chvíle?
M: Když jsem doma, tak vyrazím ke koním – to je můj oblíbený relax. Jinak si na soustředěních ráda čtu.


Na co se teď nejvíce těšíte?
M: Letos se opravdu hodně těším na Vánoce!

Chtěli byste poznat Markétu ještě o kousek víc? Sledujte ji na Instagramu, kde pravidelně přidává nejen střípky z tréninků, soustředění i závodů, ale i malé kousky z jejího volného času. Najdete ji pod @makulaa.

Za prostory pro focení děkujeme studiu Namastery.

Vlasy: Simona Patryová

Make-up: Ester Marietta Sidibé

Foto: Adriana Fialová

Péče o pánské vlasy už není záhada!

Tyhle řádky jsou pro vás, naši milí pánové! Konečně je u nás na blogu článek zaměřený na vaše nejčastější vlasové otázky. Vaše otázky – naše odpovědi! Máme ale takové tušení, že následující řádky ocení možná i ženy. Věříme totiž, že to doma vyřídíte vašemu partnerovi, synovi nebo bráchovi. Tak jdeme na to! 

Jaké jsou tři základní pravidla v péči o pánské vlasy? 

“Pokud bych to měla shrnout do jedné věty, je to důsledná péče o vlasovou pokožku, šetrný a kvalitní šampon a pravidelná návštěva kadeřníka,” říká kadeřnice Lucie. Pojďme se na to podívat blíže. Z naší zkušenosti muži většinou péči o vlasy moc neřeší. A když už se zajímají, je to většinou z toho důvodu, že je něco trápí. Mezi nejčastější trable patří lupy, červenání a pnutí pokožky, drobné šupinky, rychlé maštění, případně vypadávání vlasů. Co mají všechny tyto problémy společné? Týkají se vlasové pokožky. Zdravé vlasy totiž začínají u péče o vlasovou pokožku, a tu muži bohužel často zanedbávají. 

Co nejčastěji pánové v péči o vlasy podceňují? 

Výběr kvalitních produktů, pokožku po umytí nefoukají, chodí spát s mokrými vlasy a občas se jim do umývání vlasů dvakrát nechce a odkládají ho. 

Pokud chcete, aby byla vlasová pokožka i vlasy v dobré kondici, je potřeba zahodit produkty z drogerie, které obsahují nerozpustné látky, jež pokožku ucpávají a vlasy obalují. Pro základní péči o pánské vlasy si vystačíte s šamponem. Ten vždy vybírejte s kadeřníkem – dokážete tak totiž zatočit třeba s nepříjemným pnutím, dehydratací pokožky nebo rychlejším maštěním. 

Jedna lahvička šamponu vydrží na poličce několik měsíců, na krátké pánské vlasy je potřeba opravdu kapička – v rukou máte totiž produkt s velmi nabitým složením, který bude skvěle pěnit a vlasy dokonale očistí.  

Dalším nešvarem, který nepříznivě ovlivňuje stav pokožky, je absence foukání vlasů fénem. Po každém umytí se potřebujete co nejrychleji zbavit přebytečné vlhkosti pokožky, která je jinak ideálním prostředím pro vznik lupů a suchých šupinek. Díky pravidelnému foukání vlasů můžete eliminovat také rychlé maštění vlasů. Skvělou zprávou je, že u krátkých vlasů vám zabere foukání dvě tři minutky, ale rozdíl bude obrovský! Slibujeme! 

Jak často je potřeba vlasy mýt? 

Je to individuální – záleží na tom, jak rychle se vaše vlasy mastí, v jakém prostředí pracujete nebo jak často sportujete. S kvalitním šamponem není problém vlasy mýt každý den. Jeho složení pokožku jemně očistí, zanechá ji hydratovanou a také prokrvenou. Pravidelná masáž bříšky prstů navíc příznivě ovlivňuje růst a pevné ukotvení vlasů v pokožce. 

Jaký šampon vybrat? Ideálně to rovnou proberte s vašim kadeřníkem, nebo nám napište na náš online chat – dáme hlavy dohromady, popovídáme si o vašich vlasech a vybereme tu nejlepší možnou variantu.

Pro jednoduchou orientaci mezi šampony od SP máme nápovědu:

Šampon pro bezproblémové vlasy v tuhé variantě: Solid Shampoo Bar

Šampon pro boj s lupy: Anti-Dandruff Shampoo

Šampon posilující pokožku před vypadáváním vlasů: Energy Shampoo 

Velmi oblíbený je mezi našimi pánskými klienty také šampon pro objem Volumize, Smoothen pro kudrnáče, nebo Balance při obtížích s citlivou pokožkou. Parfermace SP šamponů je velmi jemná, a tak není vůbec problém sáhnout při specifickém přání i do této poličky.

Trápí mě lupy! Jak z toho ven? 

Zahoďte agresivní produkty z drogerie, které pokožku extrémně vysušují a dráždí. Teď je potřeba pokožku důkladně očistit a poté hydratovat. Pokud trpíte na opravdu mastné lupy, které se drží u vlasové pokožky, doporučujeme začít s pravidelným shampeelingem, který vám pomůže mechanicky odstranit odumřelé buňky. Poté musí vždy následovat hydratace, o tu se dokáže postarat například Balance nebo Purify Lotion – vodička, kterou aplikujete po umytí přímo k pokožce. Vmasírujte a poté okamžitě vysušte fénem. 

Pozor – zbavit se takových lupů je běh na delší trať. Pokud šampon z drogerie nahradíte profesionálním šamponem, je dost možné, že se stav pokožky na nějakou dobu zhorší – potřebuje si zvyknout na nové složení. Jakmile se to srovná, vyměňte řadu zaměřenou na boj s lupy za šampon s hydratačním složením a k těmto produktům se vraťte jen v případě, že se obtíže zase vrátí. 

Jak předcházet vypadávání vlasů? 

Opět platí výše zmíněné – pečujte o vlasovou pokožku, pravidelně ji prokrvujte lehkou masáží, udržujte ji v suchosti díky fénování. Pokud máte genetické předpoklady k dřívějšímu vypadávání vlasů, zaměřte se na prevenci pomocí sér a tonik na podporu růstu vlasů. Tyto produkty dokážou posílit pokožku a ukotvení vlasů v ní. 

Jaký styling vybrat? 

Hledáte uhlazení nebo naopak chcete vlasům dodat strukturu? Lesk nebo matný efekt? Poraďte se s výběrem u kadeřníka. Je to ta nejlepší cesta, jak nedělat zbytečné přešlapy.

Řekněte si o tip, jak doma vlasy upravovat. Upřímně? Milujeme, když jsou naši klienti zvídaví a o své vlasy se zajímají. Základem pro jednoduchý a rychlý styling je dobrý střih. Dejte si na výběru kadeřníka záležet a najděte si někoho, kdo dokáže vaše vlasy tvarovat přesně podle vašich potřeb.

Máme pro vás ale takový malý “tahák” jak se ve stylingu od System Professional zorientovat:

Pro rozcuchaný look, který má lehkou strukturu: Texturizing Spray

Pro definici tvaru vlasů s matným efektem: Matte Cream

Pro definici tvaru vlasů s lesklým efektem: Sculpting Paste 

Pro lesklý / mokrý efekt s vysokou fixací: Maximum gel

Pro lesklý efekt s přirozeným finishem: Wax Pomade

A co s vousy?

I ty si zaslouží svou péči, zvláště pak pokud pěstujete plnovous, nebo třeba knír. Skvěle můžete o své vousy pečovat jemným olejem Hair & Beard Oil, který upraví strukturu vašich vousů (ale i vlasů). Produkt obsahuje arganový olej, který vlasy krásně posilní a ochrání před každodenními vlivy, vousy zanechá jemné, lesklé a na dotek hebké. 

Pokud naopak svou tvář holíte do hladka, můžete sáhnout po After Shave Balm. Díky němu dopřejte své pokožce po holení hydrataci a jemnou péči. Balzám After Shave Balm zanechává pokožku krásně hladkou a přispívá k její obnově. A voní úplně božsky!

Aby zesvětlované vlasy nestrádaly

Blond Vlasy

Zesvětlování – asi nejoblíbenější služba u nás ve Spellu. Milujeme dodat vašim vlasům nový šmrnc díky zesvětlujícím technikám. Často objevíme vaše nové já, ve kterém se cítíte jednoduše skvěle. Záříte! Před každým zesvětlováním by ale měla přijít diskuse s kadeřníkem nad tím, co to udělá s kvalitou vlasů, a jak je potřeba o ně doma pečovat. Co blond vlasy potřebují? Začtěte se!

Co se s vlasem při zesvětlování děje?

Ať už přirozené balayage, melíry a mikromelíry, airtouch nebo celoodbarvení – všechny tyto techniky vlas chemicky naruší. Zesvětlovač působí hluboko ve vlasu, kde rozpouští melaninová zrna, která jsou nositelem naší přírodní pigmentace, a tím dochází k jeho odbarvení.

I když se kadeřník pustí do zesvětlování velmi šetrně (prosíme, najděte si vždy kadeřníka, který tyto techniky dobře ovládá a zná), vlas je i tak narušen. To, co mu chemické narušení bere, je potřeba kompenzovat. Rozhodnout se pro zesvětlení není tedy jen o investici do kadeřníka, ale také o investici do domácí péče a vlastním předsevzetí se o vlasy mezi návštěvami kadeřníka dobře starat.

Jaké produkty by v péči o zesvětlené vlasy neměly scházet?

Šampon a kondicionér – volíme idividuálně takovou kombinaci, abychom vlasům dodali chybějící protein a hydrataci, a aby byla péče vyvážená pro váš vlasový typ. 

Maska – u zesvětlovaných vlasů by neměla scházet. Zesvětlení se děje hluboko ve vlasu, a proto je potřeba vlasům pravidelně dodávat také hloubkovou péči. Masku doporučujeme používat častěji, každé 3.–4. mytí.

Vždy se poraďte s kadeřníkem. Často se stává, že jemnovlasé klientky sáhnou bez konzultace automaticky po po péči pro “zničené blond vlasy,” ale ta je pro ně extrémně těžká a vlasy přepečuje a zatíží. U péče System Professional vybíráme nejčastěji kombinaci z řad Color Save, Repair, Hydrate nebo LuxeOil – kombinace však závisí na několika faktorech.

Termální ochrana – aby vlasy neslábly, nelámaly se a aby jim teplo neškodilo. Když své vlasy budete chránit před teplem, můžeme vám slíbit i delší výdrž tónování (přeliv nebo glossing, který přichází po aplikaci zesvětlovače) od kadeřníka.

Produkt pro rozčesávání – pokud se vám vlasy (vlivem narušení jejich struktury) hůře rozčesávají, přidejte do své rutiny bezoplachovou péči. Vlasy byste nikdy neměla rozčesávat silou, jinak je můžete nenávratně potrhat. Bezoplachová péče vlasy krásně “pohladí” a dodá jim jemnost. Skvělým produktem je Bi-Phase kondicionér nebo sprej Quenching Mist.

Wella-Smooth-Thermal-Image-Hitzeschutz-Spray-51774_1

Thermal Image

97ad9eda-0d34-435e-8908-a68863359716-opt

Color Save Bi-phase Conditioner 

system-professional-h5-2

Hydrate Quenching Mist 

Mám zničené vlasy odbarvováním. Co teď?

Máte za sebou nešetrné zesvětlování, vlasy odbarvujete už několik let pořád dokola nebo jste o ně nikdy moc nepečovala a teď vás to dohnalo?

Nezoufejte. Poraďte se s šikovným kadeřníkem, jak k vlasům přistupovat šetrněji. Najděte společně cestu, jak vlasům ulevit. U melírovaných vlasů může být řešením třeba přechod k šetrnější metodě balayage nebo o vlasy spíše jen pečujte přelivy a tónovacími maskami. Zkuste další zesvětlování co nejvíce oddálit. Žádná estetická přání by neměla být na úkor kvality vlasů. Bohužel, žádné zesvětlování nelze vzít zpátky.

O vlasy se dobře starejte. Tentokrát už pravděpodobně nebude stačit základní sestava produktů, o kterých jsme psali výše. Poraďte se o výběru pečujících emulzí, sér nebo vyživujících mlíček do délek.

JPG_HighRes-System-Professional_Lipid-Booster_BTS_27_group

4 záchranáři pro vlasy narušené zesvětlováním

Lipid Booster je nejnovějším produktem zaměřeným na zesvětlované vlasy, které jsou na tom špatně s kvalitou. Přináší okamžitou hloubkovou péči, která narušené vlasy posilní. První výsledky poznáte hned po vyfoukání – vlasy budou na dotek pevnější. Díky pravidelnému používání se projeví výsledky dlouhodobé – menší lámavost vlasů, vyšší odolnost, plnost. Více se o tomto zázraku dozvíte tady.

U nás ve Spellu máme skvělé výsledky se sérem Alpha Energy. Nedáme na něj dopustit. S tímto produktem od nás většinou odchází nové klientky, které si k nám přišly vlasy zachránit. Ať už jsou zničeny nešetrným melírováním a odbarvováním, nebo třeba špatným zacházením při žehlení.

Skvělá je foukací pěna Repair Perfect Hair, která zase vlasy udělá na dotek silnější a pomůže je vyfoukat do plnějšího tvaru. Produkt navíc obsahuje i termální ochranu, a ta je nyní naprosté must have. Pokud jsou ale vaše vlasy opravdu velmi narušené, doporučujeme používat i Thermal Image.

Pro narušené a křehké délky zase můžeme doporučit krém Perfect Ends. Konečky s ním krásně rozmazlíte a opečujete.

489a67dd-bf87-4114-82ad-ca714b241274-opt

Alpha Energy

SYSTEM-PROFESSIONAL-Repair-Perfect-Hair_d-1

Perfect Hair

system-professional-cc63

Perfect Ends

Co pro zesvětlované vlasy dělat?

Vlasy rozčesávejte maximálně opatrně. Nikdy by to nemělo být na sílu, nikdy byste neměla vlasy česat rovnou od pěšinky dolů – postup je opačný: po malých úsecích od konečků nahoru. Pokud to nejde snadno a vlasy se cuchají, přidejte bezoplachovou péči.

Naučte se dobrou foukanou přes kartáč – vlas se hezky vyhladí, bude odolnější proti vnějším vlivům. Foukaná je posledním krokem, který vlas po umývání bezpečně uzavírá. Je potřeba a nelze ji nijak obejít. Prosíme, zapomeňte na kulmofén – ten je pro zesvětlované vlasy jistou cestou do pekel. U každé domácí foukané nesmí scházet termální ochrana.

Dopřejte si pravidelně hloubkovou regeneraci u kadeřníka. Masky, emulze, infuze a další kouzla jsou teď vaším nejlepším kamarádem. Naplánujte si u svého kadeřníka častější návštěvy, které budou jen a jen o péči.

Odložte žehličku a kulmu na lepší časy. Pokud jsou na tom vlasy špatně, neměla byste je zbytečně trápit teplem. Kulmování a žehlení by mělo být výjimečné, vždy o maximální o teplotě 185 °C.

Neničte vlasy mechanicky. Neutahujte vlasy v pevných culících a drdolech, nelámejte je kabelkou, nevystavujte je mrazu nebo sluníčku a dejte si pozor na dostatečnou letní péči.

9 tipů pod stromeček ze Spellu

Jpg Highres System X Behind The Scenes 008

Ještě u vás nemá Ježíšek hotovo a vy moc nevíte, co vymyslet? Pokud rádi dáváte pod stromeček dárky, které obdarovaný 100% využije, možná byste mohli dobře pořídit i u nás ve Spellu!

Při objednávce do pátku vám můžeme slíbit doručení do Vánoc, ale svou objednávku si můžete vyzvednout také u nás ve Spellu osobně. Otevřeno máme až do 23. prosince do 14:00.

Olej LuxeOil pro každou dlouhovlasou krásku

Kdybyste se u nás ve Spellu zeptali na zlatý grál v kadeřnické péči, vložili bychom vám do rukou přesně tento výjimečný olej! Asi nejoblíbenější produkt našich kadeřníků, klientek, ale i spousty žen, ktré nás znají jen online. V kouzelné lahvičce naleznete směs tří luxusních olejů – olej arganový, mandlový a jojobový. Dá se použít do mokrých vlasů před foukáním, ale i jako extra dávka výživy do masky na vlasy. Voní božsky a vlasy zanechá hebké a lesklé. Nezatěžuje. A jako bonus? Krabičku zabalíte raz dva!

Tónovací maska na vlasy Color Fresh Mask pro kamarádku, kolegyni, nebo ségru

Tónovací masky Color Fresh jsme vám poprvé ukázali loni před Vánoci – od té doby patří mezi jedny z nejoblíbenějších produktů, které u nás ve Spellu máme. Jsou skvělé pro blondýnky, aby mezi barveními byly spokojené se svým odstínem, ale i pro zrzky a brunetky. A pro ty nejodvážnější jsou tady i pestré barevné odstíny jako je růžová nebo modrá!

Když k masce přibalíte krásný vzkaz s myšlenkou “udělej si chvilku jen pro sebe” – nemůžete šlápnout vedle. Tu totiž potřebuje jednou za čas každá z nás.

Kouzelný sprej No.Breaker pro každou, která touží po objemu a plnosti ve vlasech

Novinka letošního roku – sprej před foukáním No.Breaker! Je to tip, který sedne snad úplně každému. Jedná se o bezoplachový sprej, který do vlasů nastříkáte před foukanou. Je to pečující styling, který dokáže proniknout do vlasové kutikuly a obnovit jeho strukturu. Vlas zpevní a dodá mu objem. Ocení ho především ty, které mají vlasy lehce poškozené – ať už třeba vlivem používání tepelných nástrojů, nebo dlouhodobým barvením a zesvětlováním. Vlasy budou po vyfoukání pevnější, objemnější, na dotek budou hebké a krásně vyhlazené.

Kartáč s přírodníma štětinama pro každou, která chce svou foukanou posunout o level výš

Kartáč s přírodními štětinami od Y.S. Park je takové Ferrari mezi všemi kartáči. Je to kousek, který nezůstane v koupelně jen pár měsíců, ale vydrží několik let. Kombinace syntetických a přírodních štětin zajistí dokonalé uhlazení vlasové kutikuly. Vlas tak bude krásně lesklý a hladký. Pro univerzální řešení doporučujeme kartáč “želva” – ten je skvělý na běžné pročesávání i na rychlou foukanou. Pro perfektní foukačku pak zvolte kulatý kartáč. Je dostupný hned ve 3 variantách – pro krátké účesy volte ten s nejmenším průměrem. Čím delší vlasy, tím větší průměr.

Roztomilé kousky od Tangle Teezer pro malé parádnice

Pokud hledáte dárek pro malou slečnu, můžete vybírat mezi hravějšími designy kartáčů od Tangle Teezer. Správné návyky v domácí péči o vlasy je důležité pěstovat už od malička – naučte svou malou slečnu vlasy správně rozčesávat, používat termální ochranu, vlásky spolu foukejte. Vybrat můžete také krásné gumičky – se třpytkama, v jemných barvách.

Čistá péče od Paul Mitchell – pro malou slečnu

Navážeme na předchozí bod – je důležité naučit malé slečny o své vlasy dobře pečovat už od mala. A pokud hledáte opravdu jemnou péči, sáhněte po Clean Beauty od Paul Mitchell! Maximálně čisté a účinné složení, krásná vůně, hravé obaly. Kromě šamponu a kondicionéru, což je úplný základ pro každé vlasy, máme nově i styling! Tam musíme vypíchnout především termální ochranu, která by neměla scházet u žádné foukané.

Šetrný šampon pro každého mužepro vašeho milého, bráchu, nebo taťku

I pánské vlasy potřebují dobrou a kvalitní péči. Zatočte konečně s lupama, které ho trápí, řekněte dost rychlému maštění vlasů. Zahoďte agresivní produkty z drogerie a zabalte pod stromeček kvalitní kousek, který vydrží na poličce při správném používání několik měsíců. Pokude je potřeba najít řešení na více problémů – mrkněte na náš článek o pánské péči. Najdte tam odpovědi!

Čištění vlasů Malibu C pro úplně každou ženu, která chce péči o vlasy posunout o level výš

Darujte pod stromeček odpočinek a příjemný čas u nás ve Spellu. Připravili jsme pro vás poukázku na ošetření Malibu C. To dokáže vlasy znovu restartovat, zbaví je nánosů nechtěných minerálů a chemických přísad. Vlasy tak budou plné energie, bez zatížení a budou působit zdravějším dojmem. Navíc budou dokonale připraveny k barvení nebo zesvětlování v salonu a ukážou své pravé vlastnosti a barvu. Díky odstranění nánosů minerálů, ale třeba i zbytků silikonů z kosmetiky (což je součástí celé čisticí kúry), dokážou maximálně přijímat kvalitní domácí produkty.

Úprava a barvení obočí ve Spell Brow pro každou, která si zaslouží péči a čas pro sebe

Přijďte spolu na obočí, nebo lashlifting do Spell Brow! Dáte si u nás spolu kávu, nebo třeba sklenku vína, popovídáte si a prostřídáte se v křesle našich kouzelnic přes krásné obočí – Jiřinky a Žanet. Krásné a přirozené obočí na několik týdnů bude už jen bonus navíc! Poukázku na úpravu a barvení obočí najdete tady!

Dárková poukázka na péči na míru pro každého, kdo si zaslouží to nejlepší přesně podle svých představ

Netroufáte si vybrat, co by mohlo sednout obdarované/mu nejlépe, nebo začínáte mít pocit, že to prostě nestíháte? Nevadí. Dárkovou poukázku s unikátním kódem pro nákup vám pošleme rovnou do e-mailu. Za pár kliknutí máte hotovo a my věříme, že obdarované/mu možnost vybrat si přesně to, co potřebuje, udělá radost!

Jak na aplikaci emulze a proč ji budete milovat?

Png Highres System Professional Key Visual Essential Service 1 E1644750839601

Emulze – to je hloubková péče, která nabízí ještě o kus intenzivnější výsledky, než je tomu u běžné masky. Díky lehkému “šlehačkovému” složení nezatíží ani velmi jemné vlasy.

Kdo si emulzi zamiluje?

Emulze jsou produktem, který je běžně používán v kadeřnictví při salonním ošetření. Máme však klientky, které mají vlasy prahnoucí po intenzivnější péči, a tak jsme tyto emulze zařadili u nás ve Spellu i k péči na doma. Doporučujeme je každému, kdo má vlasy narušené – ať už z důvodů chemického (barvení, zesvětlování, trvalá, …), mechanického (česání, žehlení, kulmování, …), nebo vnějšího narušení (sluneční záření, sůl, …).

Kterou si vybrat?

Luxe Oil: Ta pravá volba pro vlasy, které jsou jemné, schází jim pevnost a slábnou v délkách. Po ošetření budou vlasy pevnější a odolnější proti dalšímu narušení.

Repair: Pro vlasy oslabené melírováním, nebo jinou technikou zesvětlování. Intenzivní regenerace i pro jemnou strukturu vlasů.

Volumize: Vlasům dodá bohatý objem, nadzvedne vlasy už od kořínků. Na dotek budou vlasy pevnější.

Hydrate: Je skvělá pro přírodní vlasy, které jsou narušené teplem, nebo mechanicky. Dostatečná hydratace zabraňuje krepacení a elektrizování vlasů. Nezapomínejte, že hydratace je důležitá také pro vlasy barvené nebo zesvětlované.

Jako u celé péče System Professional je při výběru důležité vnímat také kontext ostatních vlasových produktů, které máte doma a pravidelně používáte. Pokud například máte kompletní řadu Repair, můžete u emulze dát přednost hydrataci. Jsou vaše vlasy jemné a milujete řadu Luxe Oil? Dopřejte svým vlasům jednou za čas péči zaměřenou čistě na objem. Kombinací je spousta, a tak se nestyďte napsat si o radu – na náš online chat na webu spell.cz, nebo třeba na náš Instagram! Rádi vám s rozhodováním pomůžeme.

produkt-f

L4E – LuxeOil Emulsion 50 ml

b13025bf-7502-4109-8b10-d8c964b5ce7f-opt

R4 – Repair Emulsion 50 ml

Návrh-bez-názvu-2

V4 – Volumize Emulsion 50 ml

6ac03743-220b-47ed-91d5-6a26ac99969f-opt

H4 – Hydrate Emulsion 50 ml

Jak na aplikaci doma?

Vlasy umyjte šamponem. Nádobku důkladně protřepejte, otočte dávkovačem dolů a aplikujte v pěti dílech přímo na ručníkem vysušené vlasy.

Vmasírujte do vlasů až do úplného vstřebání. Vlasy budou po chvíli poddajnější a dokážete je i lehce pročesat. Pokud to struktura vašich vlasů dovolí, vlasy pročesejte. Díky tomu produkt rovnoměrně zapracujete.

Nechte působit pět až deset minut a pak důkladně opláchněte. Dopřejte si na závěr poctivou foukanou přes plochý, nebo kulatý kartáč.

TIP ZE SPELLU:

Pro intenzivnější účinky přikryjte vlasy po aplikaci igelitovou čepicí a zahřívejte je rovnoměrně teplým vzduchem fénu. Poté opláchněte.

Jak často emulzi vlasům dopřát?

Ač to nevypadá, emulze má ještě silnější účinky než běžná maska. Proto byste to s jejím používáním neměli přehánět – stačí ji aplikovat jednou do měsíce. Jedno balení by vám mělo vystačit na dvě až tři kúry. 

Pozor – více není vždy více. Pokud byste to s používáním emulze přehnala, vlasy můžou být přepečované – mají sklony k výraznějšímu plihnutí, jsou zatížené.

4 důvody, proč se možná vaše vlasy mastí tak často

B74a9329 1

Víte, co je nejčastější dotaz, který dostáváme? “Moje vlasy se hrozně mastí, musím je mýt každý den…” Zázračný produkt neexistuje, ale příčina nemusí být záhadou. Máme pro vás 4 nejčastější důvody, proč se tomu tak děje.

Používáte produkty, které zanáší nejen vlasy, ale i pokožku

Pokud jste ještě nečetla náš článek o tom, proč péče z drogerie není ideální volbou, doporučujeme to dohnat. Ve stručnosti – kosmetika z drogerie obsahuje látky, které se vodou z vlasů nesmyjí, na vlase se při dlouhodobém používání vrství a postupně ho obalují. Vlas pod nánosy slábne a těžkne. Stejně tak látky ulpívají na pokožce, a to je důvod pro zvýšenou produkci mazu. Látky totiž pokožku ucpávají a vysušují – a protože se pokožka snaží hydrataci přirozeně obnovit, tak začne produkovat ještě více mazu.

Jak z toho ven? Vyberte společně s kadeřníkem profesionální péči na míru. Základem je šampon, který vybíráme nejčastěji dle potřeb pokožky, a kondicionér, který nám zase krásně pečuje o délky. V základním balíčku by nikdy neměla scházet termální ochrana. Pro vlasy chemicky upravované (barvení, zesvětlování) a vlasy delší doporučujeme do pravidelné péče vždy zařadit i masku na vlasy.

Pokud do této základní sestavy investujete, nedělejte zbytečnou chybu – tou je zanechání nekvalitního stylingu ve vlasové rutině. Suché šampony, spreje, laky a tužidla z drogerie – všechny tyto produkty obsahují látky, které vlasy a pokožku zanáší stejným způsobem, jaký jsme popisovali výše.

Mám klientku Míšu, která ke mně chodí už několikátým rok. Během toho jsme spolu nastavily domácí péči na míru, kterou společně ladíme dle aktuálních potřeb. Za tu dobu se její vlasy úžasně proměnily, ale pořád nás trápilo jejich časté maštění. Až po několika návštěvách jsme společně přišly na to, kde je problém. Proč je její pokožka i při kvalitní domácí péči hodně mastivá a citlivá – všechny produkty měla od nás, ale nechala si svůj oblíbený suchý šampon z drogerie, který používala velmi často. Sice dokázal vlasy hezky odmastit, ale jeho složení bylo extrémně silné a pokožku velmi vysušovalo. O to více se mastila. Ze začarovaného kruhu jsme vyskočily, až když se Míša tohoto produktu vzdala a našly jsme společně kvalitní a šetrnou náhradu.

Simona, Spell

Pokud své vlasy toužíte od nánosů drogerie kvalitně očistit a udělat tak za nimi hrubou čáru, domluvte si v kadeřnickém salónu profesionální čištění vlasů. U nás ve Spellu pracujeme se značkou Malibu C a tuto službu doporučujeme všemi deseti. Vlasy budou krásně lesklé a plné energie.

Vynecháváte domácí foukanou

Foukání vlasů patří do základních návyků v péči o vlasy a pokožku. Pokud není pokožka vždy hned po umytí vysušena, zaděláváte si na obtíže. Vlhká pokožka je totiž skvělým prostředím pro zapaření, které vede k tvorbě plísní, lupů a také k vyšší produkci mazu.

Pokožka by měla být vysušena co nejrychleji po umytí. Doporučujeme vynechat dlouhé vysedávání s turbanem na vlasech. Nikdy nechoďte spát s mokrou hlavou a ani na dovolené nevynechávejte foukanou. Pokud nestíháte, vždy vlasy profoukněte alespoň u pokožky hlavy.

Jak se naučit domácí foukanou? Pokud si nevíte rady, mrkněte na náš jednoduchý návod a doporučení ve speciálním článku o foukané. Můžete si u nás také objednat online kurz foukané, kde vás naše kadeřnice naučí všechny triky a foukanou spolu zkusíte.

Vaše tělo je dehydratované

To, jak rychle se pokožka mastí, ovlivňuje mimo jiné i pitný režim – to koukáte, co? My jsme byli taky překvapeni, když jsme se tuhle informaci dozvěděli na školení od naší dvorní chemičky Hanky. Když málo pijeme, naše pokožka je vysušená a volá po hydrataci. Olalááá, tělo se ji snaží dodat opět vyšší produkcí mazu. Musíme se přiznat, že od té doby se nám ve Spellu zvýšila morálka pitného režimu jako nikdy! Dobrý pitný režim je důležitý nejen pro zdraví, ale také pro krásu! Tak hurá pro sklenici.

Do vlasů si hodně často saháte

Často si do vlasů saháte nebo milujete “škrabkání” pokožky? Taky to milujeme! Bohužel se však může stát, že vaši pokožku nadměrně prokrvujete, a tím se opět aktivují mazové žlázy. Jednou za čas si takové rozmazlování samozřejmě dopřejte, pokud je to ale váš denní dvouhodinový program, zkuste to přehodnotit.

Ani jedno se vás netýká? Jsou tady další možnosti…

Je dost možné, že ani jeden z těchto faktorů se vás netýká. Každé tělo je jiné, ovlivňují ho také hormonální změny, jako je puberta, vysazení antikoncepce nebo těhotenství. Velký vliv na vás má také prostředí, ve kterém pracujete, časté sportování, nošení klobouku/kšiltovky nebo třeba i taková maličkost, jako je parné léto.

Jak často si mýt vlasy?

Klidně pokaždé, když to potřebují. Pokud je to potřeba každý den a vy máte doma kvalitní produkty vybrané vaší pokožce a vlasům na míru, není třeba se stresovat. Dopřejte si umývání vlasů bez starostí klidně každý den.

Pokud občas nestíháte, doporučujeme do vlasové rutiny přidat kvalitní suchý šampon. My milujeme tenhle od System Professional. Dá se použít dvěma způsoby – rovnou do čerstvě umytých vlasů jako stylingový sprej, který je krásně nadzvedne a dodá jim texturu, nebo až další den, když potřebujete vlasy osvěžit. Jeho složení je jemné a pokožku nevysušuje. A krásně voní!

Mohlo by se vám hodit!

Ionizační fén na vlasy – Parlux Alyon

798de8be-1c2c-4ad1-a0e2-bf3e4ee2460d-opt

BB65 – Suchý styling – Instant Reset 180 ml

Wella-Smooth-Thermal-Image-Hitzeschutz-Spray-51774_1

EIMI – Thermal Image 150 ml

Potřebujete se svými vlasy poradit? Jsme tu pro vás! Napište nám na náš Instagram nebo si s námi popovídejte v chatu, který najdete přímo na webu.

Jak uložit vlasy ke spánku

Jpg Lowres System X Behind The Scenes 019 1

Usněte sladce! A ještě před tím se v koupelně postarejte nejen o tělo a pleť, ale také o vlasy. Máme pro vás pár tipů, jak je “uložit ke spánku” co nejšetrněji.

Jak by měl večerní rituál v péči o vlasy vypadat?

Pokaždé vezměte do rukou kartáč a vlasy hezky jemně pročešte. Postupujte po částech od konečků až nahoru ke kořínkům vlasů. Díky tomuto postupu při rozčesávání vlasy zbytečně netrháte a případné zacuchané části srovnáte šetrněji. Dobrým kartáčem můžete z vlasů vyčesat “venkovní” nánosy, třeba městský prach. Česání je také příjemnou masáží vlasové pokožky. Dopřejte jí lehké uvolnění a prokrvení.

Pozor – výjimku mají všechny kudrnaté krásky, které použily tužící styling pro definici vlny. Tyto vlasy nechte tak, jak jsou – česání by je zbytečně polámalo.

Pokud máte chuť vlasy po celém dni maličko odměnit, můžete do jejich konců aplikovat pár kapek oleje. Ten vlasy krásně vyhladí a opečuje, a navíc si můžete užít úžasnou vůni. My milujeme LuxeOil od System Professional ale to už dávno víte, že?

Můžete si jít lehnout s vlasy rozpuštěnými, ale pokud jsou delší a v noci vás jejich šimrání otravuje, můžete je svázat do volného copu. Ten by neměl nikde tahat nebo vlasy napínat. Do vlasů určitě nepatří kuchyňská nebo jiná velmi pevná gumička. Raději sáhněte po nějaké volnější (hedvábná, spirálová nebo jiná látková) a zbytečně ji neutahujte.

Čemu se před spánkem vyhnout?

Nikdy nechoďte spát s mokrou hlavou. Opravdu nikdy. Po každém umývání musí přijít okamžité vysušení pokožky a vlasů. Nechcete si zadělat na plísně, lupy a jiná trápení pokožky. Druhým důvodem je také to, že teprve teplo vlas po umývání dokonale uzavře – mokré vlasy jsou mnohem náchylnější k polámání a jinému poškození.

Vlasy na noc nenechávejte v drdolu nebo v utaženém culíku či copu. Převalováním je vlasové vlákno zbytečně namáháno a vlasová pokožka si také v noci zaslouží odpočinek.

Proč se vlasy bez foukané neobejdou?

Img 3617

Vlasy je potřeba foukat – vždy, a šetrně. Pravidelné foukání rovná se zdravá vlasová pokožka a zdravá pokožka znamená krásné vlasy. Tuhle rovnici nijak neoklamete.

Proč musíte vlasy foukat?

Když vlasy necháváte uschnout volně, vzniká u pokožky zbytečná vlhkost. Ta může způsobit nepříjemnosti jako jsou plísně, lupy nebo třeba vyšší tvorba mazu.

Po fénu byste měla sahat ihned po umytí vlasů – žádné dlouhé producírování v turbanu není žádoucí. Takové ty obrázky, kdy si dlouhonohá kráska lakuje nehty v turbanu? Vymažte je z hlavy a dejte svým vlasům prioritu.

Nikdy byste neměla chodit spát s mokrou hlavou. V tomto případě nejde “jen” o pokožku hlavy, ale o celý vlas. Mokré vlasy jsou velmi křehké, hrozí tedy nejen jejich polámání, ale také zacuchání.

Co se s vlasem při foukání děje?

Tento příběh začíná už u umývání vlasů. Voda a šampon vlas otevírají – aby z něj mohly odejít nečistoty, kondicionér ho pak hezky zavírá. A o takové šikovné finální uzavření vlasu se pak postará také teplo – to vlas uzavře dokonale. Uzavřený vlas rovná se odolnější vlas. Proud vzduchu tedy dovírá šupinky vlasové kutikuly, tím se vlas vyhladí a bude lesklejší.

Na úhlu fénu extrémně záleží

Častou chybou při foukané je špatný úhel fénu na kartáč. Nikdy nepřikládejte hubici kolmo k vlasu nebo dokonce proti vlasu. Proč je to špatně? Opět k pohádce o vlasové kutikule – vlasové vlákno chceme uhladit a uzavřít, ne rozfoukávat a narušovat.

Vyberte si kvalitní fén

Možná si myslíte, že vám celý život říkali, že horký vzduch je pro vlasy zlo. Nemusí tomu tak být. Stačí si pořídit dva pomocníky – kvalitní fén a termální ochranu.

Fén Dyson, kartáč Y.S. Park pro rychlou foukanou, termální ochrana a bezoplachový kondicionér

Kvalitní fén by neměl vlasy pálit. Při výběru doporučujeme koukat na možnosti nastavení teploty a síly vzduchu. Pro pohodlnou foukanou doporučujeme volit fén s dostatečně dlouhým kabelem a příjemnou váhou. Ve Spellu milujeme fény značky Dyson. Tyto fény jsou úžasně lehké, šetrné a výkonné. Pokud koukáte po dostupnějším modelu, zkuste profesionální fény značky Wella Professionals, Parlux, GHD, nebo třeba Bio Ionic.

O fén se dobře starejte. Pokud je to možné, pravidelně čistěte filtr a jednou za čas zkontrolujte také to, zda se fén nepřepaluje. Jak poznat vhodnou teplotu? Ze vzdálenosti 20 cm foukejte na dlaň. Vydržíte to 10 vteřin? Pak se nemusíte bát, váš fén je v kondici.

Fény italské značky Parlux

Fén Parlux Alyon Matt Black

Parlux Alyon Matt Graphite

Parlux Alyon Jade

Parlux Alyon Night Blue

Nezapomínejte na termální ochranu – nikdy

My ve Spellu milujeme termální ochranu Thermal Image od Wella Professionals a Heat Styling Spray od značky Paul Mitchell Clean Beauty.

Thermal Image se skládá ze dvou složek. Vodní složka vlas chrání před teplem a olejová část vlas perfektně vyhlazuje a dodává mu lesk. Thermal Image navíc lehce tuží, a tak vlas krásně podrží v požadovaném tvaru. O lehkou fixaci a přirozený lesk se zrovna tak stará k přírodě maximálně šetrný Heat Styling Spray. Lahvička tvořená z 93% čistými ingrediencemi a naprosto božskou vůní. Šťavnaté jablíčko tak akorát doplněné o lehké tóny levandule, citronu a medu = láska!

Složky obou sprejů je třeba pořádně protřepat. Pak nastříkat do vlasů ze vzdálenosti asi 20 cm. Můžete tak ošetřit rovnou celé vlasy, ale pokud máte vlasy hustější, můžete spreje používat vždy na konkrétní sekce během tepelné úpravy. Důležité je nezapomenout na žádnou část vlasů. Soustřeďte se také na spodní a zadní vlasy, které jsou často opomíjeny.

Termální spreje ve vlasech velmi rychle usychají. Pokud je aplikujete do suchých vlasů a čeká vás žehlička nebo kulma, nejprve vlasy profoukněte fénem. Nikdy byste neměla přikládat teplý nástroj na vlhké vlasy. Pamatujte, že tato forma aplikace by měla být spíše výjimečnou záležitostí. Pokud toužíte po dokonale rovných vlasech nebo precizních vlnách, sáhněte po žehličce či kulmě bezprostředně po umytí a vysušení vlasů fénem.

EIMI – Thermal Image 150 ml

Clean Beauty – Heat Styling Spray 150 ml

Jak vybrat kartáč na foukanou

Pokud s foukanou teprve začínáte a hledáte tu nejsnadnější cestu, doporučujeme sáhnout po plochém kartáči, který kombinuje přírodní a syntetické štětiny. U nás ve Spellu milujeme kartáč od Y.S. Park, kterému říkáme želva. Ten je báječný nejen pro běžné rozčesávání, ale díky průduchům také pro foukačku.

Kulatý kartáč, který kombinuje přírodní a syntetické štětiny od Y.S. Park je takové Ferrari mezi kulatými kartáči. Je to kousek, který milují profesionálové po celém světě, kartáč který vám na domácí foukanou vydrží dlouhé roky. Je úžasný pro husté a nepoddajné vlasy, které potřebují vyhladit, nebo pro ty, co chtějí svou foukanou posunout na tu nejvyšší úroveň.

Co se týče průměru kulatého kartáče, ten volíme podle délky vlasů. Ty nejmenší si zamilují krátké vlasy, střední průměr je určený pro polodlouhé vlasy, ty největší jsou pak pro dlouhovlásky.

Nejsou vaše vlasy fresh? Zachraňte je suchým stylingem!

Mg 5361

Základem pro krásné a zdravé vlasy je pravidelné umývání vlasové pokožky a vlasů. Co je k tomu potřeba? Voda, kvalitní šampon a kondicionér. A samozřejmě taky trochu toho času. A pokud právě ten zrovna schází, je tady suchý styling/šampon! 

Co je pro používání suchého stylingu zásadní? 

Kvalitní a šetrné složení – vyhněte se drogerii 

Kosmetika z drogerie obsahuje látky, které se vodou z vlasů nesmyjí, na vlase se při dlouhodobém používání vrství a postupně ho obalují. Vlas pod nánosy slábne a těžkne. Stejně tak tyto látky ulpívají na pokožce, a to je důvod pro zvýšenou produkci mazu. Látky totiž pokožku ucpávají a vysušují, a protože se pokožka snaží hydrataci přirozeně obnovit, tak začne produkovat ještě více mazu. Čím více je pokožka suchá, tím více se mastí, tím více suchého šamponu používáte. Zní to jako začarovaný kruh? Je to tak. Vždy dbejte na to, aby váš šuchý šampon byl kvalitní a profesionální. Znamená to, že obsahuje látky, které z pokožky a vlasů při umývání smyjete.

Suchý šampon nenahrazuje pravidelné mytí vlasů 

Jedná se o rychlou pomoc, když není času nazbyt. Rozhodně však nedoporučujeme suchý šampon u pokožky vrstvit několik dní za sebou. Naopak – když už ho ráno použijete, doporučujeme ho večer z vlasů šetrně vyčesat kartáčem a následně vlasy umýt šamponem a opečovat kondicionérem. Pokud jste použila větší množství suchého stylingu, dáváme ke zvážení i výjimečné dvojité mytí pokožky. 

Čištění pokožky a vlasů 

Pokud jste doteď používala suchý šampon nebo jinou kosmetiku z drogerie, objednejte se na čištění vlasové pokožky a vlasů od Malibu C. Stejnou proceduru doporučujeme ale absolvovat jednou za čas každé klientce, zvláště pak pokud pravidelně používáte suchý šampon. 

Jak často vlasy umývat? 

Je to individuální, každé vlasy fungují v jiném rytmu. Častost mytí záleží na produkci mazu vaší pokožky, na tom, jak často sportujete nebo v jakém prostředí pracujete. Velký vliv má také roční období nebo třeba hormonální změny, které v těle probíhají. 

Obecně se dá říct, že vlasy doporučujeme umývat alespoň dvakrát týdně, a to proto, aby pokožka zůstávala stále čistá a neusazoval se na ní maz, zbytky stylingu a jiné nečistoty. Pokud vaše vlasy volají po mytí častěji, není to problém. Stačí pořídit šampon, který šetrně čistí vlasovou pokožku a má jemné složení. Samozřejmostí je kondicionér. Jak si umývat vlasy správně? Dočtěte se tady!

Hledáte ten pravý pro vás? 

System Professional Instant Reset 

Suchý styling Instant Reset má velmi jemné složení. Dodá vlasům jemný refresh, ale i vzdušnost a lehkou vůni. Dá se použít dvěma způsoby – rovnou do čerstvě umytých vlasů jako stylingový sprej, který je krásně nadzvedne a dodá jim texturu, nebo až další den, když potřebujete vlasy osvěžit. Jeho složení je jemné a pokožku nevysušuje. A krásně voní!

Sebastian Drynamic 

Suchý šampon, který velmi funkčně vstřebává mastnotu z pokožky, přináší výraznější efekt, než nabízí Instant Reset. Seznamte se s Drynamic od Sebastian. Vlasům poskytuje okamžitou vzpruhu, která vydrží několik hodin. I tento suchý šampon se dá používat pro dodání vzdušného objemu hned po umytí.

Suché šampony, které máme rádi ve Spellu

798de8be-1c2c-4ad1-a0e2-bf3e4ee2460d-opt

Instant Reset

Drynamic

Drynamic

Výživový speciál: Suplementace a vlasy

Anshu A Onvtbkud83o Unsplash 1

Trh s doplňky stravy se pro svou popularitu každým rokem rozrůstá, a spolu s ním roste také množství dostupných informací, reklamních tvrzení a (ne)šikovné marketingové magie. Když přijde na podporu zdraví vlasů, platí to dvojnásob. Mezi populární produkty patří vitamínové “gummies”, tablety na růst vlasů a různé zázraky slibující formulky. 

Suplementace: Kdy je vhodná?

Slovo “doplněk” ve spojení “doplněk stravy” nestojí jen tak náhodou. Má dodávat to, co základ v jídelníčku nezvládnul sám o sobě – jinými slovy doplňovat (suplementovat) deficit. Proto je nezbytně nutné začít u jádra věci a v první řadě pokrýt maximum tou nejpřirozenější možnou cestou, prostřednictvím jídelníčku. Jakákoliv návazná suplementace se musí opřít o něj. 

Tak jako jídelníček, i suplementace je vysoce individuální záležitost. Univerzální protokoly jsou červenou vlajkou samy o sobě. Byť existují živiny, které jsou deficitní pro velkou část populace, univerzální řešení není nikdy generálně platné pro všechny.

Z nutričního úhlu pohledu je suplementace užitečná v případech, kdy je potvrzen nedostatek určitých živin, který nelze řešit pouze prostřednictvím stravy. Příkladem může být nedostatek železa, biotinu nebo vitamínu D, které jsou důležité pro zdraví vlasů. Stěžejním doporučením zde proto zůstává nechat si udělat alespoň základní krevní rozbor a čerpat ze skutečného stavu svého krevního obrazu. 

Které suplementy podporují zdraví vlasů?

Následující suplementy patří mezi frekventovaně zařazované. Ačkoliv je důležité založit svou suplementaci na individuálních potřebách, z evidence-based pohledu jsou v moderní výživě nápomocné následující doplňky. 

– Biotin (vitamín B7)

Biotin (vitamín B7) je často propagován jako klíčový vitamín pro zdraví vlasů. Ačkoli biotin hraje důležitou roli v metabolismu a růstu buněk, vědecké důkazy podporující jeho účinek na růst vlasů jsou omezené. Nedostatek biotinu je navíc vzácný, a pokud nejste mezi málo lidmi, kteří mají potvrzený nedostatek, pravděpodobně nepotřebujete biotinový doplněk.

– Ostatní vitamíny skupiny B

Kromě biotinu mohou i další vitamíny skupiny B, jako je niacin (B3) a kobalamin (B12), podpořit zdraví vlasů tím, že pomáhají přenášet kyslík a živiny do vlasových folikul.

– Železo

Nedostatek železa je běžným důvodem vypadávání vlasů, zejména u žen. Pokud máte potvrzený nedostatek železa, suplementace může pomoci podpořit růst vlasů.

*tip: Železo vždy kombinujte s vitamínem C. Mají synergický účinek, přičemž vitamín C napomůže efektivnější absorpci železa.

– Zinek

Zinek je důležitý ro růst a obnovu vlasových tkání. Nedostatek zinku může vést k vypadávání vlasů a suché pokožce hlavy.

– Selen

Selen disponuje antioxidačními vlastnostmi, což znamená, že pomáhá chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Tato ochranná funkce může být prospěšná pro udržení zdravé pokožky hlavy a prevenci poškození vlasů. Hraje také roli v metabolismu hormonů štítné žlázy, které ovlivňují růst vlasů. Nedostatek selenu může vést k problémům se štítnou žlázou, což může mít za následek vypadávání vlasů.

*tip: Doporučenou denní dávku selenu pokryjete konzumací 2-3 brazilských ořechů denně, bez nutnosti sekundární suplementace. 

– Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny mohou podpořit zdravou pokožku hlavy a dodat vlasům lesk. Pokud vaše strava neobsahuje dostatek zdrojů omega-3, jako jsou mastné ryby, lněné semínko nebo chia semínka, může být suplementace užitečná.

– Vitamín D 

Nedostatek vitamínu D byl spojen s vypadáváním vlasů. Suplementace může být vhodná zejména pro jedince, kteří tráví málo času na slunci nebo mají potvrzený nedostatek vitamínu D.

Wp Fy25h1 Ct Restage Some Marika 3 Rgb

Na co si dát pozor? 

Pokud používáte multivitamínový komplex, začněte od něj a nejprve zkontrolujte, jaké živiny a v jakém množství obsahuje. Velká část těchto produktů v sobě totiž již od základu zahrnuje položky, jako jsou B vitamíny nebo vitamín D. Toto je důležité brát v potaz při zařazování nových produktů, aby nedošlo k předávkování nebo překročení potřebného množství. 

Vitamínové “gummies” aneb největší přešlap ve světě suplementací

Ač se vitamínové gummies díky své příjemné chuti a snadné konzumaci atraktivně prezentují, zpravidla bývají méně kvalitní (mnohdy až vysoce nekvalitní) volbou. Disponují nevýhodami, které je standardně činí méně vhodnými. Drtivá většina nutričních specialistů by je proto zásadně nedoporučila.

– Nízký obsah živin

Gummies často obsahují nižší množství aktivních živin ve srovnání s tabletami nebo kapslemi. To může znamenat, že musíte konzumovat větší množství, abyste dosáhli požadované dávky živin, což jde však na úkor vyšší konzumace zbytečných aditiv. 

– Nekvalitní formy živin a biologická nedostupnost

Většina produktů tohoto charakteru standardně obsahuje syntetické formy vitamínů a má nižší biologickou dostupnost než formy v kapslích, tabletách nebo prášku.

– Přidaný cukr, barviva a příchutě

Drtivá většina gummies obsahuje zbytečně přidaný cukr nebo umělá sladidla. A to v takovém množství, že je těchto aditiv paradoxně více než rádoby účinně se tvářících funkčních látek, které mají být v doplňku obsaženy na prvním místě. Dále zpravidla obsahují umělá barviva a příchutě, kterým se někteří lidé mohou chtít vyhnout kvůli alergiím nebo osobním preferencím.

Stabilita a absorpce

Stabilita a míra absorpce živin v gummies mohou být nižší než u tradičních doplňků ve formě tablet nebo kapslí.

Marka©ta

Fixace obočí bez práce? Laminace!

Mg 5153

Laminaci obočí si oblíbily ženy po celém světě a není se čemu divit. Jedná se o rychlou metodu úpravy obočí, která zkrotí chloupky do požadovaného tvaru na několik týdnů. 

Během laminace jsou chloupky chemicky narovnány a zafixovány v požadovaném tvaru. Díky tomu obočí okamžitě působí výrazněji a plněji. Následné barvení chloupků a také kůže v této oblasti způsobí, že obočí okamžitě působí hustějším dojmem. 

3 důvody, proč to zkusit? 
Obočí je zvýrazněné, upravené a plné.
Ráno si přispíte – vaše obočí bude dokonalé i bez líčení.
Máte vystaráno na 4 až 6 týdnů.

Má laminace nějaká omezení? 

Po proceduře je třeba následujících 24 hodin dodržet několik pravidel. Obočí by se nemělo namáčet, pozor si dejte ale i na saunu nebo třeba páru. Výjimečně vynechejte líčení a odličování této oblasti, nepoužívejte na obočí žádnou kosmetiku. Po 24 hodinách si můžete užívat všeho bez omezení – a s krásným obočím! 

Výživový speciál: Základy výživy pro zdravé vlasy

Markéta

Vlasy nejsou jen estetickým prvkem naší vizáže a často referovanou “korunou krásy” ženy, ale také odrazem našeho zdraví a životního stylu. Stav našich vlasů odhaluje nepsanou řadu informací o tom, jak pečujeme o své tělo zevnitř. Správná výživa, nutričně bohatý stravovací režim a kvalitní životospráva hrají klíčovou roli v jejich růstu, síle a lesku. A právě proto jsme ve spojení s Markétou Gajdošovou, výživovou specialistkou, připravili články na téma výživa a vlasy. V prvním díle se podíváme na to, jaké jsou základy výživy pro zdravé vlasy. Příště mrkenem na téma suplementace a čeká vás také povídání o pitném režimu.

Výživa má přímý vliv na růst, kvalitu a celkový vzhled vlasů. Vlasy jsou tvořeny buňkami, které potřebují náležité živiny k tomu, aby se mohly správně dělit a růst. Nedostatek klíčových živin může vést k různým problémům, jako je vypadávání vlasů, lámání, suchost nebo matnost.

V kontextu výživy pro zdravé vlasy je důležité se zaměřit nejen na kvantitu, ale i na kvalitu přijímaných živin. Prioritou by měla být konzumace plnohodnotných, celistvých, průmyslově nezpracovaných potravin, které přirozeně obsahují široké spektrum nezbytných živin v synergických kombinacích. Tyto potraviny jsou zpravidla bohaté na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a další bioaktivní látky, které jsou pro zdraví vlasů klíčové. Oproti tomu průmyslově zpracované potraviny obsahují sice vysoké množství energie, ale zato nedostatek klíčových živin, což může vést k zásadním deficitům a negativně ovlivnit zdraví (nejen) vlasů. 

Zahrnutím celistvých potravin, jako jsou čerstvé ovoce a zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a semena, do vašeho jídelníčku, můžete zajistit, že vaše vlasy dostanou všechny potřebné stavební bloky pro svůj růst a vitalitu.

Luisa Brimble 82gzbb9skbo Unsplash

Na jaké skupiny živin se zaměřit?

– Protein

Vlasy jsou tvořeny převážně keratinem – typem proteinu. Nedostatek proteinu ve stravě může vést ke zpomalení růstu vlasů a oslabení jejich struktury. Zahrnout do jídelníčku potraviny bohaté na kvalitní protein, jako jsou libové maso, ryby, vejce, luštěniny, tofu a ořechy, je zásadní pro podporu zdravých vlasů.

– Železo

Nedostatek železa je jednou z hlavních příčin vypadávání vlasů, zejména u žen. Železo je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu, který pomáhá transportovat kyslík do buněk, včetně folikulů vlasů. Mezi zdroje bohaté na železo patří červené maso, špenát, čočka, dýňová semínka a quinoa.

– Vitamín C

Vitamín C nejenže podporuje imunitní systém, ale také pomáhá tělu vstřebávat železo a stimuluje produkci kolagenu, důležitého pro zdraví vlasů. Například citrusové plody, kiwi, jahody, paprika a brokolice jsou zdrojem vitamínu C.

– Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro udržení zdravé pokožky hlavy a lesku vlasů. Nedostatek těchto esenciálních tuků může vést k suché pokožce hlavy a matným vlasům. Přirozenými zdroji omega-3 jsou mastné ryby (jako losos, makrela a sardinky), lněné semínko, chia semínka a ořechy.

– Zinek

Zinek je minerál, který podporuje růst a obnovu tkání, včetně vlasů. Nedostatek zinku může způsobit vypadávání vlasů a zpomalení jejich růstu. Mezi zdroje zinku se řadí hovězí maso, dýňová semínka, cizrna a kakao.

– Biotin

Biotin, známý také jako vitamín B7, je důležitý pro zdraví vlasů, kůže a nehtů. Nedostatek biotinu může vést k vypadávání vlasů. Potraviny bohaté na biotin jsou vejce, mandle, avokádo a celozrnné obiloviny.

– Voda

Dostatečná hydratace je základem pro zdravé vlasy. Voda pomáhá transportovat živiny do vlasových folikulů a udržuje vlasy pružné a lesklé. Doporučuje se pít alespoň 8 sklenic vody denně.

Tento článek vznikl ve spolupráci s výživovou specialistkou Markétou Gajdošovou. Už brzy se můžete těšit na pokračování v tomto tématu, kde se zaměříme na oblast suplementace.

Hloubkové čištění vlasové pokožky

Img 0982

Dopřejte si nový zážitek – objednejte se k nám na další vlasové wellness a zatočte s obtížemi vlasové pokožky! Čištění vlasů s Malibu C od nás už dobře znáte. Naše nová služba je tentokrát orientovaná na perfektní kondici vlasové pokožky a pomůže zatočit se spoustou obtíží jako jsou lupy, mastivost, nebo třeba stroupky či svědivost. Že chcete vědět víc? Tak jdeme na to!

Proč se zajímat o vlasovou pokožku?

Vše u ní totiž začíná a když se objeví její obtíže, je velmi náročné se jich zbavit. Ať už to jsou pocity pnutí, svědivost, suché šupinky, lupy nebo vypadávání vlasů – jedná se o nepříjemné starosti, se kterými mnozí bojují dlouhé roky. Když je pokožka zdravá, dobře prokrvená, čistá a ošetřená, máte splněný první krok ke zdravým a krásným vlasům.

Pro koho je hloubkové čištění a výživa s Malibu C vhodné?

  • trápí vás vysoká mastivost pokožky
  • mastné lupy u pokožky
  • suché šupinky, které lítají ve vlasech
  • svědivá pokožka
  • napnutá pokožka
  • stroupky na pokožce
  • používal/a jste v minulosti suché šampony a další kosmetiku z drogerie
  • chcete mít krásné a zdravé vlasy
  • chcete podpořit zdravý růst vlasů
  • chcete si dopřát relax a udělat pro sebe něco navíc

Naše klientka Sára a její obtíže s pokožkou

“Klientku Sáru trápí obtíže vlasové pokožky už od mala a to i přesto, že používá profesionální vlasovou kosmetiku a dodržuje správné postupy v péči o pokožku i vlasy. Její vlasová pokožka je rychle mastící, velmi citlivá, okem jsou v ní viditelné šupinky. V některých místech Sáru trápí také začervenalé nálezy a bohužel i stroupky. Na kameře před ošetřením je jasně viditelné zanesení vlasové pokožky – velké množství mazu, které oxiduje a vytváří tak nažloutlé odumřelé kožní buňky. Vzniká tak neprostupná vrstva, přes kterou těžko dorůstají nové vlasy. Díky očištění s Malibu C, masáži a následné regeneraci pokožka Sáry neuvěřitelně prokoukla. Musím říct, že tento výsledek mi i klietnce udělal neskutečnou radost. A co víc, i po několika dnech od návštěvy znatelně lepší stav pokožky, dle slov Sáry, přetrvává. Jsem přesvědčená, že tohle ošetření může ulevit tolika klientům a klientkám a jsem nadšená, že tuto službu ve Spellu nově máme!”

Patricie, kadeřnice ze Spellu
Pokozka
Pro Ty Nejrychlejsi Mame Darek 1200 X 900 Px 3

Co se při čištění děje?

Ošetření s Head Lab Crystal Gel XL přináší vlasové pokožce mnoho benefitů – odstraňuje nejen nánosy z vlasů a pokožky hlavy, ale také nečistoty z folikulů, a dokonale připravuje pokožku hlavy na další ošetření. Kyselina L-askorbová je nejúčinnější, čistou formou vitamínu C. Společně s vysoce účinnými chelátory důkladně odstraňuje zoxidované minerály, léčiva a chemikálie. Složení bohaté na oxidanty obsahuje také zinek, který pokožku hlavy zklidňuje a zjemňuje. Bentonitový jíl absorbuje a odstraňuje nánosy nečistot. Díky účinkům složení pokožka dokáže naplno využít také přínosy masáže, kterou si v křesle našich kadeřníků můžete užít.

To není ale zdaleka vše – po téhle čisticí části ošetření vás čeká relax! Na vlasovou pokožku i do délek aplikujeme masku Miracle Repair s chladivým mentolem. Ta je napěchovaná výživnými látkami pro pokožku, opravuje polámané a poškozené vlasy zevnitř a nabízí i příjemné chladivé zklidnění. Má 100% veganské složení, obsahuje několik rostlinných proteinů a antioxidantů. Pokožka bude osvěžená a omlazená, vlasy budou posilněné a plné energie. Těšit se můžete na nádherný lesk i lepší upravitelnost.

Jak celé ošetření probíhá?

Říkáte si, že tohle by mohlo pomoct i vám?

Zkuste to s námi! Objednat se můžete přes náš rezervační systém online – jsou tam ale viditelné termíny pouze na jeden měsíc dopředu. Pokud žádný nevidíte, znamená to, že žádný volný není, ale naše recepce vás může objednat na později. Stačí zatelefonovat na +420 773 590 591. Přehled cen za ošetření, dle profesní úrovně kadeřníků, najdete v našem ceníku. Těšíme se na vás.

6a68289a 4a51 4419 Ad0b 0801a1bb55b2

Vlasová rutina s Barborou Snopkovou Haberovou

01 94

Jedna z nejvlivnějších žen českého sportu, majitelka tří obchodů s luxusní módou a v neposlední řadě milovnice cestování, čtení, nebo cvičení Barre. To je naše klientka Barbora Snopková Haberová, bývalá generální ředitelka a aktuálně předsedkyně představenstva pražského hokejového klubu Sparta. Bára patří mezi naše věrné klientky, k naší zakladatelce Barboře chodila ještě v dobách, kdy byl Spell pouhým snem. Vydali jsme se za ní do jejího klidného domu za Prahou, abychom se zeptali nejen na její vlasovou rutinu, ale i na to, co ji aktuálně těší a naplňuje. Račte vstoupit s námi!

Jak dlouho chodíte k nám do Spellu? Do Spellu určitě od otevření. K Barče jsem chodila už dlouho předtím – ještě když pracovala ve Welle.

Co máte na Spellu ráda, na co se k nám nejvíce těšíte? Mám ráda tu atmosféru tady. Spell má neskutečný servis, výborné limonády a fantastický domácí jogurt s granolou. Tomu neodolám při žádné návštěvě. Dokonce sem chodím i na schůzky mimo termín u Barči. Je vidět, že je tu super parta, a to se mi moc líbí.

01 91

Co od svého kadeřníka potřebujete? Termín, kdy potřebuji (smích). Ne, teď vážně… S Barčou jsme si natolik sedly, že vše nechávám na ní – ona ví, co mi sluší a co se dá s mými vlasy udělat. Bohužel je mám hodně jemné, a to je dost limitující.

Jak jste se poznaly s Barčou? Před hodně dlouhou dobou mi na Barču poslala číslo kamarádka. Pořád jsem řešila, že ve vlasech potřebuji bílou, jednoduše studenou barvu, a nikdo mi ji nebyl schopen udělat. Až Barče se to povedlo hned napoprvé. Takže už nikdy měnit nebudu.

S Barčou jste přecházela z dlouhých vlasů na krátký střih. Bylo to náročné rozhodování, nebo vám taková změna nedělala žádný problém? S Barčou jsme prošly i nastavováním vlasů – měla jsem je až mezi lopatky. Pak jsme zkracovaly a zkracovaly, až jsem jednou přijela z dovolené z Bali, kde mě manžel vyklopil na skútru, a já řekla – tak TEĎ. Myslím, že tenkrát tomu ani ona nevěřila.

Jak dlouho vám péče o vlasy doma běžně zabere? I s umytím asi 10 min.

Máte za sebou nějaký vlasový přešlap, třeba během dospívání, nebo jinou nepovedenou akci u kadeřníka? Když mi bylo asi 15, tak jsem měla trvalou, ale jinak nic. Jsem docela konzervativní a mám jemné vlasy, to není na moc velkou kreativitu (smích).

Co máte na svých vlasech nejraději? Momentálně tu celou přípravu za 10 min.

Je i tak něco, co byste na svých vlasech ráda změnila, nebo byste ráda vyzkoušela? Vždycky závidím těm slečnám, co tady ve Spellu sedí a mají pevné, husté vlasy a dlouhé culíky. Ale to už asi nedoženu, takže jsem moc ráda, že jsme s Barčou společně našly styl, který mi absolutně vyhovuje a sedí.

Komentář kadeřnice Barbory

Co vás aktuálně nejvíce zaměstnává a dělá vám radost? V říjnu jsme slavnostně otevřeli The Dress Prague, exkluzivní půjčovnu společenských šatů přímo na Staroměstském náměstí, tak to je teď moje největší radost.

Jak vypadá váš běžný pracovní den? Snažím se ráno cvičit, jezdím na Barre, to mě hodně baví, a pak rovnou do kanceláře na Staroměstské náměstí. Přes den klasika: schůzky, práce na počítači a večer, když je potřeba, tak jdu na nějakou akci nebo večírek. Jak jsme otevřeli The Dress, tak mám výhodu, že se mohu rozhodovat z minuty na minutu. Vyberu si u nás šaty, rychle se nechám nalíčit a jedu…

Bydlíte v domě za Prahou – co na tom máte nejraději? Určitě ten klid a přírodu. Jak jsem celý den mezi lidmi, tak tohle opravdu ocením.

Jak ráda trávíte čas, když máte volno? Mám ráda svůj klid, tak si dělám věci, které potřebuji, z pohodlí domova. Klidně si pustím televizi jako kulisu a pracuji na počítači. Věnuji se také hodně našemu buldočkovi Ivánkovi, se kterým se snažíme chodit na procházky nebo si hrát na zahradě. Večer si ráda pustím saunu a odpočívám.

Jakou knihu byste nám i našim klientkám rozhodně doporučila? Já miluji severské detektivky, takže to bychom tady byli dlouho. Už zkouším i méně známé autory. Myslím, že jakoukoliv knížkou tady nešlápnete vedle.

My Báru @barbora_snopkova_haberova moc rádi sledujeme na Instagramu, kam
kromě střípků ze svého zajímavého života sdílí i skvělou módní inspiraci.
Nebo doporučujeme nechat se unést atmosférou jejího nového butiku
@thedressprague, ve kterém si můžete zapůjčit úchvatné modely (nejen) pro
plesovou a večírkovou sezónu. Když při své schůzce zmíníte SPELL,
v The Dress Prague vám udělají radost se slevou 10 %.

Jak se v zimě postarat o své vlasy? 

Kaja Reichardt G5nqwbcry Q Unsplash

Dlouhé zimní měsíce jsou tady, a tak je ten pravý čas na pár slov o dobré péči o vlasy v tomto období. Nízké teploty, velké teplotní rozdíly, mráz, sníh, sluníčko, ale třeba i čepice – v tomto článku dojde na všechno. Sepsali jsme vám naše tipy na to, co dělat, čemu se vyhnout a na co nezapomínat.

Během zimy jsou vlasy vystaveny několika vnějším vlivům. Nejzásadnější jsou venkovní nízké teploty a mráz, ale také to, že při změně prostředí jsou vystaveny velkým výkyvům teploty mezi vnitřními a venkovními prostory. Tyto přechody jim nesvědčí, ale dalším faktorem je také suchý vzduch, který vzniká při topení uvnitř. Vlasy tak během chladných měsících volají po extra dávce hydratace! A jak si vlasy o ni volají? Elektrizováním. 

Nejsou to ale pouze vlasy, dehydratovaná může být i pokožka. Prvními projevy může být svědivost a nepříjemné pnutí, v horším případě se můžou ve vlasech a u pokožky objevit suché šupinky. 

Hydratace – jak na ni? 

Dejte svým vlasům napít s péčí zaměřenou na hydrataci. Ve své domácí rutině můžete během zimních měsíců lehce obměnit své základní produkty jako je šampon a kondicionér, přidat do péče hydratační masku či emulzi. 

9e5c89dc 3375 4039 9b84 B0be1a11cc8b Opt

šampon

Ee085984 78f0 477b A49f Dbd57caa164d Opt

kondicionér

A45c6cb3 Ad06 48b6 Bcc5 A6b4d5683ede Opt

maska

6ac03743 220b 47ed 91d5 6a26ac99969f Opt

emulze

Velkou vzpruhou může být pro vlasy také bezoplachová péče, která vlasům dodá ochrannou vrstvu a ve vlasech hydrataci uzamkne. Tyto spreje a krémy dokáží navíc usnadnit rozčesávání a dodat vlasům lesk a pružnost. Můžete vybrat sprej čistě hydratační, ale i se zaměřením na barvené vlasy, nebo ten, který vlasům poskytne i ochranu před UV zářením. Krémovou formu bezoplachové péče doporučujeme všem, kdo mají méně poddajné vlasy a uvítají anti-frizz efekt. Skvěle také uděláte, když sáhnete po oleji, nebo séru pro konečky vlasů. Ty zase dokáží vlasy posilnit před mechanickým poškozením, ale i chladnějšími teplotami. 

Jpg Lowres System Professional Always On H12020 Jfm Secondary Visual

Jak už od nás ale dobře víte, základem pro krásné a zdravé vlasy, je skvělý stav vlasové pokožky. Během zimních měsíců jí nesvědčí především změny teploty a přetopené místnosti, ale také nošení čepic. Soustřeďte se na pokožku a pořiďte si na poličku hydratační lotion, nebo posilňující sérum. Pak už stačí pár minut péče týdně navíc – dopřávejte pokožce při aplikaci příjemnou masáž bříšky prstů.

To, aby byly vlasy dostatečně hydratované, velmi ovlivňuje také používání termální ochrany před každým foukáním. Nezapomínejte však ani na dostatečný pitný režim – tělo vodu zkrátka potřebuje! 

Co (nejen) v zimě vlasům nedělat? 

Pozor na horkou vodu 

Jak už jsme zmínili výše, vlasům nedělají dobře přechody ze zimy do tepla. Stejně tak jim nikdy neprospěje příliš horká voda, ta může být pro vlasy, ale i pro pokožku velkým šokem. Vlasy umýváme vodou o příjemné teplotě. Z vody by se rozhodně nemělo kouřit. 

Nechoďte ven s mokrými vlasy

Po umytí vlasů přichází vždy na řadu šetrná foukaná. Nevynecháváme ji ani v teplých měsících, v zimě ale na to apelujeme ještě více! Pokud byste šla s vlhkými vlasy na mráz, riskujete, že voda na vlasech zmrzne a následně vlas potrhá. To vede k velkému oslabení vlasového vlákna a k jeho lámavosti. 

Nevystavujte vlasy zbytečně mrazu 

Chraňte před nízkými teplotami nejen vlasovou pokožku čepicí, ale myslete i na vlasové délky. Zapleťte vlasy do copu a schovejte je pod kabát či bundu. Zdůrazňujeme to i ve spojitosti se zimními sporty. Pokud vás čeká celý den na svahu a ve sněhu, chraňte své vlasy před tím, aby se namočily a následně byly několik hodin v mrazivých teplotách. 

4 tipy na hory

Čekají vás hory, zimní sporty, sluníčko, nekonečná sněhová nadílka a Après-ski? Pak jsou následující řádky pro vás! 

1/ Chraňte vlasy před namočením a následným vystavením mrazu. Vlasy vždy schovejte pod čepici a ideálně také pod bundu. Cílem je, aby vlasy nebyly na volno a vlhké ve velké zimě. 

2/ Nejen pleť, ale i vlasy potřebují ochranu před UV zářením. Pokud vás čeká několik dní ve vyšších nadmořských výškách a na sluníčku, neopomíjejte na bezoplachovou péči, která vlasy ochrání před škodlivým zářením. A nezapomínejte – opaluje to i pod mrakem. 

3/ Pozor na zipy. Když s vlasy pod bundu, tak opatrně. Dávejte pozor na všechny ty zipy a přesky, do kterých se vlasy můžou snadně zamotat a následně se potrhat. Velmi se nám odsvědčilo vlasy uvázat do volného copu tak, aby to nikde netahalo a pokožka nebyla zbytečně napnutá. Vybírejte šetrné gumičky a dávejte si pozor na jejich rozmotávání. 

4/ Nejen Après-ski, ale i after care! Pokud strávíte celý den v čepici, ve které se pravděpodobně při sportu také zapotíte, vaše pokožka zažívá diskomfort. Dopřejte jí tedy po celém dni příjemné uvolnění lehkou masáží bříšky prstů a očistu. Vlasy šetrně pročesejte. Šetrný šampon, do délek samozřejmě i kondicionér, poctivá foukaná. Jednou do týdne vyměňte zaměňte kondicionér za masku. Zvolit můžete samozřejmě i sérum na podporu růstu vlasů, nebo hydratační lotion, o kterých jsme psali výše. 

Jak mít pod čepicí spokojenou vlasovou pokožku? 

Nikdy nedávejte čepici na nedostatečně prosušené vlasy a pokožku. Přebytečná vlhkost vede k zapaření pokožky a to může způsobit nejen svědění, ale také dobré prostředí pro vznik lupů a dalších obtíží. 

Nenoste čepici neustále i uvnitř, dopřávejte pokožce pravidelné nadechnutí. Udržujte ji v čistotě a v zimě jí klidně dopřávejte častější mytí. Stačí k tomu šetrný šampon a pečující kondicionér. 

Pokud strávíte den v čepici, nevynechávejte potřebné uvolnění pokožky lehkou masáží. 

Čepici pravidelně perte, jednou za zimu opravdu není dost. 

Potřebují vlasy rychlý refresh? Sáhněte po suchém stylingu! Instant reset funguje podobně jako suchý šampon, má však šetrné složení a dokážete ho z pokožky následně vymýt. Zamávejte drogérkovému sucháči, ten nadělá jen paseku. Jsou vaše vlasy hrubé? Suchý kondicionér si zamilujete! Dodá vlasům jemnost jako byste je právě umyla. 

Jak často vlasy umývat, foukat, česat, žehlit, stříhat, barvit…?

B74a0697

Lámete si hlavu, jak často chodit ke kadeřníkovi nebo jak o své vlasy pečovat doma? Nastavte si svůj vlasový kalendář u nás ve Spellu a naplánujte si své pravidelné denní vlasové rituály.

… vlasy umývat?

Je to individuální, každé vlasy fungují v jiném rytmu. Častost mytí záleží na produkci mazu vaší pokožky, na tom, jak často třeba sportujete nebo v jakém prostředí pracujete. Velký vliv má také roční období nebo třeba hormonální změny, které v těle probíhají.

Obecně se dá říct, že vlasy doporučujeme umývat alespoň dvakrát týdně, a to proto, aby zůstávala pokožka stále čistá a neusazoval se tam maz, zbytky stylingu a jiné nečistoty. Pokud vaše vlasy volají po mytí častěji, není to problém. Stačí pořídit šampon, který šetrně čistí vlasovou pokožku a má jemné složení. Samozřejmostí je kondicionér.

… používat masku na vlasy?

Maska na vlasy by nikdy neměla být součástí každého mytí – od toho je tu kondicionér. Masku doporučujeme používat každé třetí až čtvrté mytí, a to především u vlasů, které jsou vystavovány chemickému zesvětlování, barvení nebo jim schází hydratace.

Pokud jsou vaše vlasy přírodní a bez starostí, doporučujeme hloubkovou regeneraci zařadit do pečujícího harmonogramu alespoň jedenkrát do měsíce.

… foukat vlasy?

Po každém umývání, a to bez výjimek. Jen tak splníte základní pravidlo
dobré domácí péče a zajistíte si bezproblémovou vlasovou pokožku bez lupů a svědivosti i odolné vlasové délky. Vlasy by měly být foukány hned po tom, co je umyjete a lehce prosušíte ručníkem, aby u pokožky nevznikala zbytečně nežádoucí vlhkost.

… vlasy kulmovat či žehlit?

Svátečně! Každá úprava horkými nástroji je pro vlasy náročná, a tak
by neměla být častá. Termální ochrana, kvalitní povrch teplého nástroje a samozřejmě teplota nastavená maximálně na 185 °C. Velmi výjimečně by po žehličce či kulmě měly sahat ty klientky, které mají vlasy chemicky zesvětlované – takové vlasy jsou velmi citlivé a horké nástroje je můžou nevratně poškodit.

… vlasy česat?

Vlasy doporučujeme česat alespoň dvakrát denně, ráno a večer. Ráno především z estetických důvodů, večer pak proto, abychom z vlasů vyčesali nečistoty a zbytky stylingu. Kartáč poskytuje vlasové pokožce také základní prokrvení a uvolnění po celém dni. Vlasy vždy češeme před mytím vlasů, díky tomu se budou po namočení méně zacuchávat. Připomínáme, že vlasy vždy rozčesáváme postupně od spodních partií nahoru směrem k pokožce.

Pozor, výjimku z pravidla mají vlasy kudrnaté, zvláště když pro definici vln používáte stylingové krémy a gely.

… masírovat vlasovou pokožku?

Klidně každý den! Lehká masáž bříšky prstů krásně uvolní vlasovou pokožku a umožní tak její prokrvení. Pružná a rozprouděná vlasová pokožka zajišťuje zdravý růst vlasů.

… obměňovat poličku s produkty na doma?

Potřeby vlasů a vlasové pokožky se mění většinou během roku s přechody do léta a do zimy. Během léta vlasy potřebují UV ochranu, důkladnější čištění (během cest k moři nebo při koupání v bazénu) a vyšší hydrataci, v zimě je zase vhodné do péče přidat bezoplachovou péči, která vlas ochrání před zimou či vlhkostí.

Dalším faktorem, který ovlivňuje složení domácí rutiny, je také barvení či odbarvování vlasů. Při přechodu z přírodních vlasů na vlasy zesvětlované se polička našich klientek vždy zásadně proměňuje. Stejně tak je vhodné lehce změnit péči při barvení či tónování vlasů.

… chodit na čištění vlasů ke kadeřníkovi?

Ideální to je dvakrát do roka. Našim klientkám doporučujeme tuto proceduru naplánovat alespoň jednou za rok. Malibu C poskytuje vlasům dokonalý restart, který vlasy nádherně oživí. Zbaví je nánosů nechtěných minerálů, chlóru a chemických přísad. Vlasy tak budou plné energie, bez zatížení a budou působit zdravějším dojmem. Navíc budou dokonale připraveny k barvení nebo zesvětlování v salonu a ukážou své pravé vlastnosti a barvu. Díky odstranění nánosů minerálů, ale třeba i zbytků silikonů z kosmetiky (což je součástí celé čisticí kúry), dokážou maximálně přijímat kvalitní domácí produkty. 

… vlasy stříhat?

Pro každou klientku může být odpověď trochu jiná. Vždy záleží na kondici vašich vlasů a na tom, jak dobře je o ně doma pečováno. Záleží také na délce a střihu. Klientky a klienty s krátkými střihy vídáme častěji, zhruba každé čtyři až šest týdnů.

I dlouhovlasé klientky by však měly chodit na střih pravidelně, každé 3–4 měsíce. Není třeba se bát, že tím vaše délky utrpí a že vlasy nedorostou. U dobře opečovávaných vlasů se bavíme o pár milimetrech. Pokud by klientka střih odkládala, může se stát, že bude naopak nutné vlasy střihnout více. Jakmile je jednou vlas narušený, nelze tento stav vrátit zpět a odkládání střihu může způsobit, že se bude vlas ničit víc a víc. Právě to pak vede k tomu, že kadeřník musí vzít při zastřihávání vlasů více.

… vlasy tónovat či barvit?

U této otázky záleží vždy na tom, proč jsou vlasy tónovány či barveny. Pokud je to jen z důvodu oživení přírodního tónu vlasů, bohatě si vystačíte s návštěvou kadeřníka jednou za dva až tři měsíce. S udržením hezkého odstínu od kadeřníka může velmi pomoct dobře zvolený šampon a kondicionér. Zářivost a sytost barvy můžete doma mezi návštěvami kadeřníka prodloužit s Color Fresh Mask.

Pokud vlasy barvíte proto, abyste zakryla šediny, je návštěva kadeřníka častější. Záleží na tom, jak rychle vaše vlasy rostou a kdy je pro vás samotnou odrost již nesnesitelný. Klientky, které mají již kompletně šedé vlasy, vídáme každé čtyři až šest týdnů.

… vlasy zesvětlovat?

I velmi šetrné zesvětlování je pro vlasy zásah, a tak by nemělo být příliš časté a vždy by mělo být kompenzováno dobrou domácí péčí. Pravidelná hloubková regenerace a bezoplachová extra péče jsou must have! U nás ve Spellu fandíme především udržitelným zesvětlovacím technikám jako je balayage, foilage a melírování, které nám umožňují pracovat s přirozeným odrostem. Díky tomu nemusíte ke kadeřníkovi chodit tak často a u odrostu nevzniká kontrastní hrana. Máme klientky, které vidíme každé tři až šest měsíců, ale i jednou do roka.

Pokud jsou vlasy odbarveny celoplošně, jsou návštěvy častější. Odbarvujeme vždy pouze odrost a aby to šlo dobře a přesně, je nutné, aby nebyl odrost příliš velký. Tyto klientky vídáme zhruba každých šest týdnů.

Milý Ježíšku, já bych si letos přála…

Spell12520

Už se vás Ježíšek zeptal, co si přejete pod stromeček, a vy jste řekla, že vlastně nic? Tak kdyby přeci jen něco, máme pro vás tipy na takové dárky, které bychom přáli každé naší klientce do její domácí vlasové výbavy.

Štětinový kartáč pro domácí foukanou

Foukaná je naprostým základem dobré domácí péče – o tom už jste u nás určitě četla, že? Aby to šlo hladce a snadně, dejte si záležet na těchto třech bodech: vhodně zvolený styling, kartáč na foukáníkvalitní fén.

Pokud bychom měli vybrat jen jeden kartáč, se kterým bychom foukali vlasy klientek až do konce našich životů, byl by to na 100 % kartáč japonské značky Y.S. Park. Jsou zkrátka a jednoduše nejlepší. Krom velmi odolného dřeva, ze kterého jsou vyrobené rukojeti, nabízí tyto kartáče kombinaci syntetických a přírodních štětin.

Ty umělé poskytují záruku poctivého rozčesání vlasů a jejich usměrnění, ty přírodní pak dokážou povrch vlasového vlákna (kutikulu) dokonale vyhladit a vyleštit.

Plochý kartáč je univerzálnější volbou – skvěle s ním totiž zvládnete jak rychlou foukanou, tak také běžné rozčesávání po ránu, během dne nebo večer před spaním. V těle kartáče jsou průduchy, které usnadní proudění vzduchu – foukaná s tímto kartáčem je tedy raz dva hotová! U nás máme dvě verze tohoto kartáče, základní hnědou “želvu” a pak o kousek luxusnější růžovou variantu.

Pokud toužíte po foukané, která se blíží té, se kterou odcházíte od kadeřníka, doporučujeme zvolit kulatou variantu. Ta totiž dokáže od samého začátku vlas nadzvedávat od pokožky a vykouzlit tak super objem. S tímto kartáčem vlasy vyfoukáte skvěle do hladka, ale ti zručnější se můžou pustit také do foukačky do vln. Nezapomeňte, že trénink dělá mistra! Nejmenší varianta kartáče je vhodná pro nositelky krátkých střihů, střední bude vyhovovat polodlouhým vlasům, největší průměr je určený opravdovým dlouhovláskám.

Profesionální fén

Už dlouho si říkáte, že váš fén vlasy spíše pálí, než fouká, a že to chce změnu? My říkáme ano, pojďte do toho! Často se setkáváme s tím, že klientky sice fén doma mají a vlasy foukají, bohužel je však jejich fén už pár let za zenitem. Fén nemá čistý filtr nebo třeba ani možnost ho čistit. Tím velmi rychle dochází k přehřátí a vlasy jsou tak vystaveny příliš horkému vzduchu. Dalším neštěstím jsou fény, které nemají možnost regulovat teplotu či sílu vzduchu nebo nedisponují hubicí pro usměrnění proudu.

Když už se rozhlížíte po fénu, doporučujeme vybírat mezi modely, které jsou určeny kadeřníkům. Ty jsou totiž stavěné na to, aby vydržely déle a poskytovaly super výkon a další vlastnosti. Velmi záleží na možnosti čištění filtru – fén vám tak vydrží v dobré kondici mnohem déle. Dále pak zvolte fén, který má možnost nastavení teploty a síly proudu vzduchu. Zásadním faktorem je také váha: čím lehčí, tím lepší – foukaná bude pohodlnější a vy si tak dáte více záležet. Dalším faktorem je také hubice fénu: tady platí čím užší, tím lepší. Fén pak totiž fouká vzduch usměrněně, a tím můžete zaměřit jeho výkon rovnoměrně na foukané prameny. Pokud máte kudrnaté vlasy, samozřejmě zvolte fén, který má v balení i nástavec na difuzér nebo ho lze dokoupit.

U nás ve Spellu máme rádi fény značky Dyson, které už dlouhé roky platí za špičku mezi kadeřníky i klientkami doma. Pokud bychom měli doporučit dostupnější variantu, velmi se nám osvědčila značka Parlux. Nabízí skvělý poměr mezi cenou a výkonem.

Kulma nebo žehlička na vlasy

Ráda své vlasy upravujete do vln? Pak by vás mohla pod stromečkem potěšit kulma na vlasy! Třeba ta značky Upgrade, která je hned 5v1! S touto kulmou můžete vlasy upravovat pokaždé jinak a volit mezi různými styly vln – stačí vyměnit nástavec.

Kulma má výjimečný ergonomický tvar do úhlu 90°, rukojeť z měkkého materiálu pro pevný úchop a nízkou hmotnost. Titanové nástavce dokážou rozvádět teplo rovnoměrně, proto jsou i výsledné vlny precizní, lesklé a pevné po dlouhou dobu.
Na kulmě můžete nastavit teplotu v rozmezí 80 až 200 °C a je nahřátá velmi rychle.

Žehlička na vlasy je univerzálním řešením, když ráda nosíte vlasy upravené do vln, ale občas si je ráda vyžehlíte do rovna. Stejně jako u kulmy doporučujeme hledat model, který má nastavitelnou teplotu a kvalitní povrch destiček. My máme rádi spíše úzké typy, se kterými je snadnější manipulace a lépe se s nimi ve vlasech tvoří vlny.

V poslední době jsme si oblíbili model Infrared Slim Black od značky Upgrade. Kromě výše zmíněného má také zaoblené hrany, díky kterým nevznikají ve vlasech ostré přechody. Je lehká a nahřátá za pár vteřin.

Vlasová rutina s Kateřinou M. Tichou

3l1a0114

Pokaždé, když Kateřina vstoupí do Spellu, přinese s sebou klidnou a pozitivní energii. Do křesla naší Magdalény poprvé usedla na základě jejího osobního pozvání. Majda byla tenkrát na koncertě a řekla si, že na to, jak božské vlasy Kateřina má, nevypadají úplně šťastně. A tak ji k nám pozvala. Od té doby pravidelně stříháme, pečujeme a radíme se společně o dobré domácí péči. A že je to znát!

Jak často si najdete čas na návštěvu kadeřníka?
KMT: Snažím se stihnout to alespoň jednou za 2–3 měsíce, ale ne vždycky se to podaří. Ve Spellu mě ale naštěstí vždycky pak dají nějak dohromady!

Jak jste objevila Spell?
KMT: Potkala jsem snad někdy v roce 2018 na festivalu v Ostravě Majdalenku, která za mnou přišla s tím, že miluje moji muziku, ale že se nemůže dívat na moje vlasy (smích). Pověděla mi o Spellu a od té doby nechodím jinam.

Umýváte si vlasy před spaním nebo raději až ráno?
KMT: Vždycky raději ráno… Sice nerada vstávám, ale mám je pak opravdu hezčí.

Co je pro vás největší vlasová výzva?
KMT: Udělat si jakýkoliv účes a pak z něj nebýt celý den nervózní. Pořád si slibuji, že se naučím něco jiného než drdol a pořád se k tomu nemůžu dostat. Proto je pro mě hrozně příjemné, když se mi o vlasy stará někdo jiný.

Nejoblíbenější produkt na vlasy, který od nás používáte?
KMT
: Naprosto miluji lehoučký vlasový olej s arganovým, mandlovým a jojobovým olejem. Vydrží úplnou věčnost a úžasně voní.

Jak nejraději své vlasy upravujete?
KMT
: Jak jsem již zmínila, tak nejraději mám, když mi je upravuje někdo jiný. Sama je mám nejradši rozpuštěné a vyfoukané s trochou pěny na objem. Dost často mě ale samozřejmě potkáte s drdolem. (smích)

3l1a0133

Vaše dlouhé vlasy jsou s vámi jednoznačně spojené. Bylo to tak vždycky?

KMT: Ano – zhruba od patnácti, kdy jsem si je přestala stříhat. Majdalenka mě pak přesvědčila, že je zkrácení pro jejich uzdravení nutné, a bylo to skvělé rozhodnutí. Nemám je teď sice až k pasu, ale mám je mnohem zdravější a silnější.

Máte za sebou nějaký vlasový přešlap, například během dospívání, nebo nějakou nepovedenou akci u kadeřníka?
KMT: Jako malá jsem kvůli znaménku na čele dlouho nosila ofinu, v pubertě jsem pak vždycky měla pár červených melírů, které mi nabarvila máma pokaždé, když si sama dělala přeliv. Nejhorší ale asi byla obří patka v mém emo období na základce. Ale tehdy jsem z toho byla samozřejmě naprosto nadšená.

Co máte na svých vlasech nejraději?

KMT: Nepoužívám moc často žehličku a kulmu, a ani se nebarvím, takže mám vlasy celkem zdravé, živé, lesklé. To miluji.

Je něco, co byste ráda na svých vlasech změnila, nebo zkusila?

KMT: Líbilo by se mi mít je hustší a také kdyby se mi tak rychle nemastily. A kdyby někdo vymyslel, jak udělat perfektní vlny za pár minut a bez tepla, taky bych se nezlobila (smích).

Komentář kadeřnice Barbory:

3l1a0187

Kde pro svou tvorbu čerpáte inspiraci?

KMT: Na cestách, v běžném životě, při situacích, které se každodenně dějí mně nebo mému nejbližšímu okolí. Vlastně všude a pořád.

Do které země byste se bez mrknutí oka okamžitě vrátila?

KMT: Na Costa Ricu. A zůstala bych tam klidně 2–3 měsíce.

Jak vypadá proces vaší tvorby?

KMT: Pokaždé jinak! Někdy mám jako první hotový text, jindy hudbu, někdy mám jednu píseň rozdělanou klidně i roky a jindy ji mám dokončenou za pět minut. Nemá to moc pravidel a pokaždé je to pro mě překvapení.

Jakou hudbu tvoříte, víme, ale jakou hudbu ráda vy sama posloucháte? Dáte nám tip na album, nebo interpreta, se kterým nám bude během zimních dní hezky?

KMT: Hodně poslouchám ženské interpretky: Florence and The Machine, Auroru, Halsey, Birdy, Sigrid… Krásné nové album Messy má Olivia Dean a ultimátním podzimním interpretem je Hozier a jeho debut z roku 2014.

3l1a0151

Jak vypadá volný den Kateřiny, když je v Praze?

KMT: Když zrovna neodpočívám po několikadenní tour, obvykle vstanu kolem osmé, dám si kafe, jdu si zaběhat, přichystám si oběd a vyrazím na procházku se psem. Po obědě pak většinou vyrazím za přáteli nebo za rodinou a podnikáme něco společně. Večer jsem pak nejradši doma u knížky nebo seriálu, protože venkovních akcí si užívám až až.

Co vám teď dělá v životě největší radost?

KMT: Odpočívání, bytí s přáteli a rodinou, čas cestovat, dobré jídlo, muzika…

A na co se teď nejvíc těšíte?

KMT: Na novou desku, která by měla vyjít v lednu. Na koncertní sezónu po nové desce. Na další cestu na Costa Ricu.