Jak na správné umývání vlasů doma

Myti

Možná se vám může zdát, že to přeci není žádná věda. A ono to věda opravdu není. Ale i tak se dá nadělat spousta chyb, které jsou úplně zbytečné. Tak jdeme na to!

Bez pročesání nezačínejte

Ještě, než otočíte kohoutkem, sáhněte po kartáči. Vlasy jemně a pečlivě pročesejte. Štětiny kartáče z vlasů dostanou první nečistoty, učesané vlasy se zároveň tolik nezacuchávají při samotném mytí. Nejšetrnější je postupovat od konečků vlasů postupně směrem nahoru ke kořínkům – díky tomu, v případě nějakého zacuchání, vlasy nepotrháte.

Voda, voda, voda

Vlasy důkladně opláchněte vodou. Ta by vždy měla být příjemná pro pokožku, takže mluvíme o tělesné teplotě. Pokud by voda byla moc horká nebo studená, zbytečně dráždí pokožku hlavy. Vodou smýváte první nečistoty a zároveň dostatečně namočený vlas způsobí, že bude šampon v následujícím kroku báječně pěnit. Podle délky a hustoty vlasů si dejte klidně minutu i dvě.

Připravit se, pozor, šampon, teď!

Je to konečně tady. Sáhněte po šamponu. Stačí ho trošku, zhruba množství o velikosti lískového oříšku.

Šampon hezky rozetřete mezi mokrými dlaněmi a napěňte. Poté rovnoměrně aplikujte k pokožce hlavy, a to jemnými masážními pohyby. Začněte navrchu hlavy a postupujte hezky kolem uší, dozadu, až k temeni. Pokud máte pocit, že šampon pění málo, stačí přidat kapku vody.

Celý proces šamponování by měl trvat okolo jedné až dvou minut – záleží na hustotě a délce vašich vlasů. Nenecháváme ho působit.

Primárně aplikujeme šampon k pokožce hlavy, tu se snažíme umýt nejvíce. Vzniklá pěna nám pak stéká do délek, kde ji můžete pohybem dolů lehce zapracovat.

Nikdy však vlasové délky nedrhneme a nemuchláme. Myslíme na to, že jsou vlasy za mokra, kdy je vlasový povrch otevřený, extrémně náchylné k poničení.

Důkladné vymytí šamponu

Oplachujeme! A oplachujte opravdu pečlivě, dokud z vlasů nezmizí všechen šampon. Vlasy nadlehčujte a nadzdvihujte, aby byl šampon důkladně vypláchnutý, klidně se vraťte několikrát na stejné místo. Poté z vlasů jemně vymačkejte vodu. Když chcete být obzvláště pečliví (a my to doporučujeme), sáhněte po ručníku, přes který vlasy lehce promačkejte. Právě teď jsou vlasy nejvíce křehké (vlasová kutikula je otevřená) a tak s nimi manipulujte opravdu velmi jemně.

Nenahraditelný kondicionér

Bez něj to prostě nejde! Nikdy. Opravdu. Šampon totiž vaše vlasy otevře, aby mohly všechny nečistoty odejít, a právě až kondicionér pak kutikulu bezpečně uzavře. Kondicionér aplikujte do dlaní a rovnoměrně jej rozetřete.

Největší část aplikujeme od střední délky vlasů až ke konečkům. Jemně krém roztírejte směrem dolů. Zbytky kondicionéru pak aplikujte i do vyšších partií. Poté doporučujeme kondicionér rovnoměrně zapracovat šetrným včesáním. Nezapomínejte, že vlasy jsou nyní velmi křehké a náchylné k poničení. Vlasy pročesávejte šetrně a postupně od konečků směrem nahoru.

Kondicionér nechte působit dle návodu na konkrétním produktu. U SP produktů je to půl minuty, u Clean Beauty od Paul Mitchell jsou to tři minuty.

Šampon a kondicionér jsou něco jako spřízněné duše – vaše vlasy nikdy nebudou kompletně opečované, když jej vynecháte. Pokud chcete vlasům dopřát extra péči, nahraďte jednou za čas kondicionér maskou na vlasy. Nemělo by to však být častěji, než každé třetí mytí.

Barbora

A jste ve finále

Poslední opláchnutí. Dejte si naposledy záležet. Jakmile jste hotoví, z vlasů jemně vymačkejte přebytečnou vodu a zlehka je vysušte ručníkem. Nikdy nedrhněte! Vysušené vlasy citlivě pročešte a poté vyfoukejte do sucha.

3 + 1 tipy na závěr

1/ Vlasy by po umytí nikdy neměly zůstat dlouho v turbanu – přebytečná vlhkost a teplo, které by pod ručníkem vznikalo, je ideálním prostředím pro zapaření vlasové pokožky. To může vést k obtížím jako jsou šupinky, lupy, nebo vyšší mazivost pokožky.

2/ Po každém umytí vlasů musí vždy následovat foukaná. Díky tomu se vyhnete výše zmíněným obtížím pokožky a díky teplému vzduchu fénu a štětinám kartáče dokonale uzavřete vlasovou kutikulu. Tím se vlasy stávají odolnější a pevnější proti vnějším vlivům. Dobrá foukaná dokáže také zajistit to, že vlasy budete umývat méně často. Jak na foukanou? Mrkněte tady!

3/ Mastí se vám rychle vlasy a vy je musíte umývat až příliš často? S kvalitní péčí to není problém. Pokud máte šetrně čistící šampon a pečující kondicionér, nemusíte si dělat žádné starosti s tím, že vlasy myjete často. Nijak jim to neškodí – naopak. Běžný šampon má vždy přednost před suchým šamponem a měl by být primární volbou, když vlasy potřebují umýt. Suchý šampon by měl vždy zůstávat jako “nouzovka” – když nestíháte.

4/ Šampon, kondicionér a další produkty na vlasy vždy vybírejte s kadeřníkem! Jedině tak dokážete objevit ty nejlepší profesionální produkty pro péči o vaši vlasovou pokožku a vlasy. Pokud s vámi váš kadeřník dobrou domácí rutinu neprobírá a vy si produkty vybíráte sama, dost možná se stane, že sáhnete po nevhodné kombinaci. A to je velká škoda!

Nevíte si rady, co je pro vaše vlasy to pravé? Napište nám! Můžete to zkusit na našem online chatu, který máme přímo na našem e-shopu. Jsme online od pondělí do pátku od 9 do 17. Nebo nám napište na náš Instagram! Rádi vás nasměrujeme!