Výživový speciál: Základy výživy pro zdravé vlasy

Markéta

Vlasy nejsou jen estetickým prvkem naší vizáže a často referovanou “korunou krásy” ženy, ale také odrazem našeho zdraví a životního stylu. Stav našich vlasů odhaluje nepsanou řadu informací o tom, jak pečujeme o své tělo zevnitř. Správná výživa, nutričně bohatý stravovací režim a kvalitní životospráva hrají klíčovou roli v jejich růstu, síle a lesku. A právě proto jsme ve spojení s Markétou Gajdošovou, výživovou specialistkou, připravili články na téma výživa a vlasy. V prvním díle se podíváme na to, jaké jsou základy výživy pro zdravé vlasy. Příště mrkenem na téma suplementace a čeká vás také povídání o pitném režimu.

Výživa má přímý vliv na růst, kvalitu a celkový vzhled vlasů. Vlasy jsou tvořeny buňkami, které potřebují náležité živiny k tomu, aby se mohly správně dělit a růst. Nedostatek klíčových živin může vést k různým problémům, jako je vypadávání vlasů, lámání, suchost nebo matnost.

V kontextu výživy pro zdravé vlasy je důležité se zaměřit nejen na kvantitu, ale i na kvalitu přijímaných živin. Prioritou by měla být konzumace plnohodnotných, celistvých, průmyslově nezpracovaných potravin, které přirozeně obsahují široké spektrum nezbytných živin v synergických kombinacích. Tyto potraviny jsou zpravidla bohaté na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a další bioaktivní látky, které jsou pro zdraví vlasů klíčové. Oproti tomu průmyslově zpracované potraviny obsahují sice vysoké množství energie, ale zato nedostatek klíčových živin, což může vést k zásadním deficitům a negativně ovlivnit zdraví (nejen) vlasů. 

Zahrnutím celistvých potravin, jako jsou čerstvé ovoce a zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a semena, do vašeho jídelníčku, můžete zajistit, že vaše vlasy dostanou všechny potřebné stavební bloky pro svůj růst a vitalitu.

Luisa Brimble 82gzbb9skbo Unsplash

Na jaké skupiny živin se zaměřit?

– Protein

Vlasy jsou tvořeny převážně keratinem – typem proteinu. Nedostatek proteinu ve stravě může vést ke zpomalení růstu vlasů a oslabení jejich struktury. Zahrnout do jídelníčku potraviny bohaté na kvalitní protein, jako jsou libové maso, ryby, vejce, luštěniny, tofu a ořechy, je zásadní pro podporu zdravých vlasů.

– Železo

Nedostatek železa je jednou z hlavních příčin vypadávání vlasů, zejména u žen. Železo je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu, který pomáhá transportovat kyslík do buněk, včetně folikulů vlasů. Mezi zdroje bohaté na železo patří červené maso, špenát, čočka, dýňová semínka a quinoa.

– Vitamín C

Vitamín C nejenže podporuje imunitní systém, ale také pomáhá tělu vstřebávat železo a stimuluje produkci kolagenu, důležitého pro zdraví vlasů. Například citrusové plody, kiwi, jahody, paprika a brokolice jsou zdrojem vitamínu C.

– Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro udržení zdravé pokožky hlavy a lesku vlasů. Nedostatek těchto esenciálních tuků může vést k suché pokožce hlavy a matným vlasům. Přirozenými zdroji omega-3 jsou mastné ryby (jako losos, makrela a sardinky), lněné semínko, chia semínka a ořechy.

– Zinek

Zinek je minerál, který podporuje růst a obnovu tkání, včetně vlasů. Nedostatek zinku může způsobit vypadávání vlasů a zpomalení jejich růstu. Mezi zdroje zinku se řadí hovězí maso, dýňová semínka, cizrna a kakao.

– Biotin

Biotin, známý také jako vitamín B7, je důležitý pro zdraví vlasů, kůže a nehtů. Nedostatek biotinu může vést k vypadávání vlasů. Potraviny bohaté na biotin jsou vejce, mandle, avokádo a celozrnné obiloviny.

– Voda

Dostatečná hydratace je základem pro zdravé vlasy. Voda pomáhá transportovat živiny do vlasových folikulů a udržuje vlasy pružné a lesklé. Doporučuje se pít alespoň 8 sklenic vody denně.

Tento článek vznikl ve spolupráci s výživovou specialistkou Markétou Gajdošovou. Už brzy se můžete těšit na pokračování v tomto tématu, kde se zaměříme na oblast suplementace.