4 důvody, proč se možná vaše vlasy mastí tak často

B74a9329 1

Víte, co je nejčastější dotaz, který dostáváme? “Moje vlasy se hrozně mastí, musím je mýt každý den…” Zázračný produkt neexistuje, ale příčina nemusí být záhadou. Máme pro vás 4 nejčastější důvody, proč se tomu tak děje.

Používáte produkty, které zanáší nejen vlasy, ale i pokožku

Pokud jste ještě nečetla náš článek o tom, proč péče z drogerie není ideální volbou, doporučujeme to dohnat. Ve stručnosti – kosmetika z drogerie obsahuje látky, které se vodou z vlasů nesmyjí, na vlase se při dlouhodobém používání vrství a postupně ho obalují. Vlas pod nánosy slábne a těžkne. Stejně tak látky ulpívají na pokožce, a to je důvod pro zvýšenou produkci mazu. Látky totiž pokožku ucpávají a vysušují – a protože se pokožka snaží hydrataci přirozeně obnovit, tak začne produkovat ještě více mazu.

Jak z toho ven? Vyberte společně s kadeřníkem profesionální péči na míru. Základem je šampon, který vybíráme nejčastěji dle potřeb pokožky, a kondicionér, který nám zase krásně pečuje o délky. V základním balíčku by nikdy neměla scházet termální ochrana. Pro vlasy chemicky upravované (barvení, zesvětlování) a vlasy delší doporučujeme do pravidelné péče vždy zařadit i masku na vlasy.

Pokud do této základní sestavy investujete, nedělejte zbytečnou chybu – tou je zanechání nekvalitního stylingu ve vlasové rutině. Suché šampony, spreje, laky a tužidla z drogerie – všechny tyto produkty obsahují látky, které vlasy a pokožku zanáší stejným způsobem, jaký jsme popisovali výše.

Mám klientku Míšu, která ke mně chodí už několikátým rok. Během toho jsme spolu nastavily domácí péči na míru, kterou společně ladíme dle aktuálních potřeb. Za tu dobu se její vlasy úžasně proměnily, ale pořád nás trápilo jejich časté maštění. Až po několika návštěvách jsme společně přišly na to, kde je problém. Proč je její pokožka i při kvalitní domácí péči hodně mastivá a citlivá – všechny produkty měla od nás, ale nechala si svůj oblíbený suchý šampon z drogerie, který používala velmi často. Sice dokázal vlasy hezky odmastit, ale jeho složení bylo extrémně silné a pokožku velmi vysušovalo. O to více se mastila. Ze začarovaného kruhu jsme vyskočily, až když se Míša tohoto produktu vzdala a našly jsme společně kvalitní a šetrnou náhradu.

Simona, Spell

Pokud své vlasy toužíte od nánosů drogerie kvalitně očistit a udělat tak za nimi hrubou čáru, domluvte si v kadeřnickém salónu profesionální čištění vlasů. U nás ve Spellu pracujeme se značkou Malibu C a tuto službu doporučujeme všemi deseti. Vlasy budou krásně lesklé a plné energie.

Vynecháváte domácí foukanou

Foukání vlasů patří do základních návyků v péči o vlasy a pokožku. Pokud není pokožka vždy hned po umytí vysušena, zaděláváte si na obtíže. Vlhká pokožka je totiž skvělým prostředím pro zapaření, které vede k tvorbě plísní, lupů a také k vyšší produkci mazu.

Pokožka by měla být vysušena co nejrychleji po umytí. Doporučujeme vynechat dlouhé vysedávání s turbanem na vlasech. Nikdy nechoďte spát s mokrou hlavou a ani na dovolené nevynechávejte foukanou. Pokud nestíháte, vždy vlasy profoukněte alespoň u pokožky hlavy.

Jak se naučit domácí foukanou? Pokud si nevíte rady, mrkněte na náš jednoduchý návod a doporučení ve speciálním článku o foukané. Můžete si u nás také objednat online kurz foukané, kde vás naše kadeřnice naučí všechny triky a foukanou spolu zkusíte.

Vaše tělo je dehydratované

To, jak rychle se pokožka mastí, ovlivňuje mimo jiné i pitný režim – to koukáte, co? My jsme byli taky překvapeni, když jsme se tuhle informaci dozvěděli na školení od naší dvorní chemičky Hanky. Když málo pijeme, naše pokožka je vysušená a volá po hydrataci. Olalááá, tělo se ji snaží dodat opět vyšší produkcí mazu. Musíme se přiznat, že od té doby se nám ve Spellu zvýšila morálka pitného režimu jako nikdy! Dobrý pitný režim je důležitý nejen pro zdraví, ale také pro krásu! Tak hurá pro sklenici.

Do vlasů si hodně často saháte

Často si do vlasů saháte nebo milujete “škrabkání” pokožky? Taky to milujeme! Bohužel se však může stát, že vaši pokožku nadměrně prokrvujete, a tím se opět aktivují mazové žlázy. Jednou za čas si takové rozmazlování samozřejmě dopřejte, pokud je to ale váš denní dvouhodinový program, zkuste to přehodnotit.

Ani jedno se vás netýká? Jsou tady další možnosti…

Je dost možné, že ani jeden z těchto faktorů se vás netýká. Každé tělo je jiné, ovlivňují ho také hormonální změny, jako je puberta, vysazení antikoncepce nebo těhotenství. Velký vliv na vás má také prostředí, ve kterém pracujete, časté sportování, nošení klobouku/kšiltovky nebo třeba i taková maličkost, jako je parné léto.

Jak často si mýt vlasy?

Klidně pokaždé, když to potřebují. Pokud je to potřeba každý den a vy máte doma kvalitní produkty vybrané vaší pokožce a vlasům na míru, není třeba se stresovat. Dopřejte si umývání vlasů bez starostí klidně každý den.

Pokud občas nestíháte, doporučujeme do vlasové rutiny přidat kvalitní suchý šampon. My milujeme tenhle od System Professional. Dá se použít dvěma způsoby – rovnou do čerstvě umytých vlasů jako stylingový sprej, který je krásně nadzvedne a dodá jim texturu, nebo až další den, když potřebujete vlasy osvěžit. Jeho složení je jemné a pokožku nevysušuje. A krásně voní!

Mohlo by se vám hodit!

Ionizační fén na vlasy – Parlux Alyon

798de8be-1c2c-4ad1-a0e2-bf3e4ee2460d-opt

BB65 – Suchý styling – Instant Reset 180 ml

Wella-Smooth-Thermal-Image-Hitzeschutz-Spray-51774_1

EIMI – Thermal Image 150 ml

Potřebujete se svými vlasy poradit? Jsme tu pro vás! Napište nám na náš Instagram nebo si s námi popovídejte v chatu, který najdete přímo na webu.