Fenomén zvaný kulmofén: Proč se mu vyhnout?

Pro Ty Nejrychlejší Máme Dárek

Pro krásné a zdravé vlasy jsou zásadní tři věci: kvalitní produkty, správně zvládnuté postupy v péči o vlasy a dobrý kadeřník. Jedním ze zásadních bodů domácí rutiny je domácí foukaná. Ta je pro zdraví vlasové pokožky a vlasů velkou prioritou. A není foukání jako foukání. Nic nenahradí dobrou foukanou s fénem a kartáčem. Možná i vás láká vyzkoušet elektronické kulmofény, které jsou teď velmi populární a které slibují tuhle disciplínu obejít a celou foukanou tak udělat snadnější a pohodlnější. Možná už jeden doma máte a vlasy s kulmofénem foukáte. My vám to chceme na následujících řádcích vymluvit. K tomu, aby bylo naše sdělení srozumitelné, je třeba se zmínit trochu blíž o tom, jak vypadá a funguje vlas.

Jak vypadá vlas a proč by vás to mělo zajímat?

Vlas se skládá ze tří částí – meduly, kortexu a kutikuly. Právě kutikula je svrchní část vlasu, o kterou se snažíme dobře pečovat a chránit ji před poškozením. Jedná se totiž o ochranný povrch vlasového vlákna. Jen díky dobře opečované kutikule budou vaše vlasy zdravé, plné síly, lesku a odolné vůči vnějším vlivům.

Kutikula Schema

A proč by vás následující řádky měly zajímat? Kolem povrchu vlasu se točí mnoho základních pravidel dobré vlasové péče. Když pochopíte, jak vlas vypadá a funguje, budou vám naše návody o péči dávat větší smysl. Najdete tak odpovědi na to, proč vlasy potřebují kondicionér, proč a jak je potřeba vlasy foukat, jaký význam má styling a termální ochrana a proč nemůžete vlasy opakovaně zesvětlovat.

Vlasová kutikula je složena ze šupinek, které na sebe doléhají. Můžete si ji představit jako šišku, která se otevírá a zavírá. Cílem je, abychom si tyto šupinky uchovali kvalitní, aby na sebe doléhaly, a tím byl vlas odolný a chráněný.

Otevírání a zavírání vlasu při umývání

Šupinky se otevírají už při namočení vlasů vodou a při aplikaci šamponu. Díky tomu mohou z vlasu odejít nečistoty, maz a stylingové produkty. Vlivem otevření vlasové kutikuly jsou mokré a pouze šamponem umyté vlasy velmi křehké a náchylné k narušení. Právě proto je potřeba na vlasy vždy aplikovat kondicionér, který vlasovou kutikulu uzavírá. Stejně funguje i maska, která ale působí hlouběji ve vlasu, a tak potřebuje delší čas na uzavření šupinek. Právě proto je tak zásadní dodržovat dobu působení kondicionéru a masky.

K čemu je dobrý vlasový styling?

O kutikulu pečují i všechny bezoplachové péče a stylingové produkty. Ty dokážou třeba i lehce poškozený vlas vyspravit, svrchní vrstvu vlasu vylepšit a zpevnit. Povrch vlasu je tak chráněný před dalšími vnějšími vlivy, jako je třeba česání nebo sluneční záření. Zjednodušeně řečeno – u více narušených vlasů je potřeba více produktů pro to, abychom šupinky uzavřeli a chránili je.

Jak na vlasovou kutikulu působí teplo?

Blahodárně! Teplo finálně uzavírá vlasové šupinky – právě proto je potřeba vlasy vždy foukat. Díky termální ochraně na vlasech vznikne ochranný štít, a tak jsou všechny neblahé účinky tepla zažehnány a zbývají pouze benefity.

Spell13011

Velkou roli hraje také kartáč, jehož štětiny uhlazují povrch kutikuly a vlas také leští. Tím jsou vlasy krásně hladké a úplně jiné, než když je foukáte na volno.

V neposlední řadě také musíme vyzdvihnout i hubici fénu, která usměrňuje a kumuluje proud vzduchu. Díky tomu šupinky nerozfoukáváme.

Co vše nepříznivě ovlivňuje kvalitu vlasové kutikuly?

Jak fungují kulmofény?

Kulmofén je možná rychlejší a pohodlnější, bohužel však ve většině případů funguje přesně naopak, než potřebujeme. Obtížné jsou hned dva principy, na kterých kulmofény fungují.

Kulmofény foukají teplý vzduch do všech stran

Pokud jste předchozí řádky četli pozorně, víte, že šupinky vlasové kutikuly je potřeba foukat vždy po směru vlasu dolů. Díky tomu na sebe jednotlivé šupinky přiléhají a vlas se tak stává pevným a odolným. Na vlas působí proud vzduchu fénu usměrněně díky hubici. Tělo kulmofénu však dělá pravý opak: fouká vzduch do všech svých stran, a tím nám šupinky “podfoukává” a znovu otevírá. Důsledkem je to, že na povrchu vlasu vznikají slabá místa, kde je kutikula křehčí a křehčí. Nakonec to vlas nevydrží a ulomí se, často třeba i v polovině jeho délky, a klientka tak přichází o výraznou část vlasu.

Horké tělo kulmofénu pálí vlas

Když vlasy foukáme přes kartáč pomocí fénu, nejsou vystaveny tak velkému teplu. Pramen totiž pokládáme na chladné tělo plochého nebo kulatého kartáče a na vlas působí teplo vždy ze vzdálenosti několika centimetrů. Fén na vlasy nepřikládáme napřímo.

Kulmofény fungují tak, že jsou vlasy přikládány přímo na tělo kartáče a bohužel opakovaně. Kulmofény jsou často vyrobeny z materiálů, které se velmi rychle zahřívají a horkost v nich drží. Ještě drastičtější situace pro vlasy nastává, když vlasy přes kulmofén foukáte hned po umytí, kdy jsou velmi mokré.

Jak si tedy domácí foukanou usnadnit? S dobrou výbavou a pravidelným tréninkem! Naši kadeřníci vám rádi poradí, co pořídit přesně pro vás. Nestyďte se zeptat – a to nejen na produkty, ale třeba i na celý správný postup krok za krokem! Od toho tu jsme.

Komentář kadeřnice Patricie:

3 + 1 must haves pro kvalitní domácí foukanou

Fén s úzkou hubicí nebo difuzérem

Aby byla foukaná raz dva hotová a zároveň i šetrná, doporučujeme pořídit si profesionální fén, který je určen pro práci kadeřníků. Tyto fény mají totiž super výkon a díky němu bude celá foukaná rychlá a efektivní. Dalším benefitem jsou úzké hubice, které jsou zásadní pro pečlivé vyhlazení vlasů. Doporučujeme také koukat na váhu fénua vybírat mezi těmi lehčími, protože díky tomu bude foukání pohodlnější. Dalším důležitým bodem, který při výběru fénu doporučujeme zvážit,
je možnost čištění filtru fénu – díky tomu totiž nebudete vlasy přepalovat a také vám fén vydrží dlouhé roky v dobré kondici. Jsou vaše vlasy kudrnaté? Zapomeňte na hubici a sáhněte po difuzéru! Ten pomůže vlasy vysušit rychle, snadno, a hlavně ve vlasech podpoří vlnivost.

Plochý nebo kulatý kartáč

Klientky často zaměňují “foukanou” s profouknutím vlasů na volno.
Je ale velká škoda foukat bez kartáče – ochuzujete se totiž o ty největší benefity. Díky foukání přes kartáč dokážete do vlasů mechanicky dodat objem, vlasové vlákno božsky vyhladíte a vyleštíte. Poctivá foukaná přes kartáč vydrží navíc mnohem déle fresh!
Plochý kartáč doporučujeme těm, kteří s foukanou nemají tak velké zkušenosti a mají pocit, že by to s kulatým kartáčem byl boj, nebo také těm, kteří mají poddajné, jemné vlasy, které jdou snadno tvarovat. Zkušeným klientkám zase vždy rádi doporučujeme upgrade v podobě kulatého kartáče. Ten totiž dokáže ve vlasech vytvořit krásný objem už od kořínků a při troše tréninku to zvládne opravdu každý. Kulatý kartáč je také skvělou volbou pro hůře poddajné vlasy. Ze všeho nejvíce doporučujeme kartáče, které kombinují syntetické štětiny s přírodními. Ty totiž dokážou vlasy krásně rozdělit a také vyleštit.

Termální ochrana

Aby foukaná přinesla vlasům jen benefity, nikdy nevynechávejte termální ochranu. Ta totiž dokáže vlasy ochránit před nechtěnými účinky tepla a pomůže ve vlasech udržet potřebnou hydrataci.
Už dávno nemáme k dispozici jen jednu jedinou: můžete si u nás vybrat rovnou z několika skvělých produktů, které prošly našim zátěžovým testem na jedničku.

Styling na míru vašim vlasům

Klientky často říkají, že je foukaná pro ně nezvládnutelná, že jim třeba dlouho nevydrží, nebo nevidí žádný rozdíl. Většinou se pak ptáme, zda používají i nějaký styling, který jim s foukanou pomůže.
Byla by totiž velká škoda nevyužít všechny možnosti, které dobře zvolené stylingové produkty nabízí. Díky dobře zvolenému stylingu můžete vlasy například snadněji vyhladit, dodat jim dlouhotrvající objem nebo definovat strukturu přírodních vln. Styling je také velmi zásadní nástroj pro ochranu vlasů před vnějšími vlivy a dělá vlasy odolnějšími. Výběr dobrého stylingu je velmi individuální, a tak doporučujeme vždy vybírat s kadeřníkem. Velmi rádi vám s tím pomůžeme i u nás ve Spellu, nebo na našem online chatu, který najdete přímo u nás na e-shopu.