Jak často vlasy umývat, foukat, česat, žehlit, stříhat, barvit…?

B74a0697

Lámete si hlavu, jak často chodit ke kadeřníkovi nebo jak o své vlasy pečovat doma? Nastavte si svůj vlasový kalendář u nás ve Spellu a naplánujte si své pravidelné denní vlasové rituály.

… vlasy umývat?

Je to individuální, každé vlasy fungují v jiném rytmu. Častost mytí záleží na produkci mazu vaší pokožky, na tom, jak často třeba sportujete nebo v jakém prostředí pracujete. Velký vliv má také roční období nebo třeba hormonální změny, které v těle probíhají.

Obecně se dá říct, že vlasy doporučujeme umývat alespoň dvakrát týdně, a to proto, aby zůstávala pokožka stále čistá a neusazoval se tam maz, zbytky stylingu a jiné nečistoty. Pokud vaše vlasy volají po mytí častěji, není to problém. Stačí pořídit šampon, který šetrně čistí vlasovou pokožku a má jemné složení. Samozřejmostí je kondicionér.

… používat masku na vlasy?

Maska na vlasy by nikdy neměla být součástí každého mytí – od toho je tu kondicionér. Masku doporučujeme používat každé třetí až čtvrté mytí, a to především u vlasů, které jsou vystavovány chemickému zesvětlování, barvení nebo jim schází hydratace.

Pokud jsou vaše vlasy přírodní a bez starostí, doporučujeme hloubkovou regeneraci zařadit do pečujícího harmonogramu alespoň jedenkrát do měsíce.

… foukat vlasy?

Po každém umývání, a to bez výjimek. Jen tak splníte základní pravidlo
dobré domácí péče a zajistíte si bezproblémovou vlasovou pokožku bez lupů a svědivosti i odolné vlasové délky. Vlasy by měly být foukány hned po tom, co je umyjete a lehce prosušíte ručníkem, aby u pokožky nevznikala zbytečně nežádoucí vlhkost.

… vlasy kulmovat či žehlit?

Svátečně! Každá úprava horkými nástroji je pro vlasy náročná, a tak
by neměla být častá. Termální ochrana, kvalitní povrch teplého nástroje a samozřejmě teplota nastavená maximálně na 185 °C. Velmi výjimečně by po žehličce či kulmě měly sahat ty klientky, které mají vlasy chemicky zesvětlované – takové vlasy jsou velmi citlivé a horké nástroje je můžou nevratně poškodit.

… vlasy česat?

Vlasy doporučujeme česat alespoň dvakrát denně, ráno a večer. Ráno především z estetických důvodů, večer pak proto, abychom z vlasů vyčesali nečistoty a zbytky stylingu. Kartáč poskytuje vlasové pokožce také základní prokrvení a uvolnění po celém dni. Vlasy vždy češeme před mytím vlasů, díky tomu se budou po namočení méně zacuchávat. Připomínáme, že vlasy vždy rozčesáváme postupně od spodních partií nahoru směrem k pokožce.

Pozor, výjimku z pravidla mají vlasy kudrnaté, zvláště když pro definici vln používáte stylingové krémy a gely.

… masírovat vlasovou pokožku?

Klidně každý den! Lehká masáž bříšky prstů krásně uvolní vlasovou pokožku a umožní tak její prokrvení. Pružná a rozprouděná vlasová pokožka zajišťuje zdravý růst vlasů.

… obměňovat poličku s produkty na doma?

Potřeby vlasů a vlasové pokožky se mění většinou během roku s přechody do léta a do zimy. Během léta vlasy potřebují UV ochranu, důkladnější čištění (během cest k moři nebo při koupání v bazénu) a vyšší hydrataci, v zimě je zase vhodné do péče přidat bezoplachovou péči, která vlas ochrání před zimou či vlhkostí.

Dalším faktorem, který ovlivňuje složení domácí rutiny, je také barvení či odbarvování vlasů. Při přechodu z přírodních vlasů na vlasy zesvětlované se polička našich klientek vždy zásadně proměňuje. Stejně tak je vhodné lehce změnit péči při barvení či tónování vlasů.

… chodit na čištění vlasů ke kadeřníkovi?

Ideální to je dvakrát do roka. Našim klientkám doporučujeme tuto proceduru naplánovat alespoň jednou za rok. Malibu C poskytuje vlasům dokonalý restart, který vlasy nádherně oživí. Zbaví je nánosů nechtěných minerálů, chlóru a chemických přísad. Vlasy tak budou plné energie, bez zatížení a budou působit zdravějším dojmem. Navíc budou dokonale připraveny k barvení nebo zesvětlování v salonu a ukážou své pravé vlastnosti a barvu. Díky odstranění nánosů minerálů, ale třeba i zbytků silikonů z kosmetiky (což je součástí celé čisticí kúry), dokážou maximálně přijímat kvalitní domácí produkty. 

… vlasy stříhat?

Pro každou klientku může být odpověď trochu jiná. Vždy záleží na kondici vašich vlasů a na tom, jak dobře je o ně doma pečováno. Záleží také na délce a střihu. Klientky a klienty s krátkými střihy vídáme častěji, zhruba každé čtyři až šest týdnů.

I dlouhovlasé klientky by však měly chodit na střih pravidelně, každé 3–4 měsíce. Není třeba se bát, že tím vaše délky utrpí a že vlasy nedorostou. U dobře opečovávaných vlasů se bavíme o pár milimetrech. Pokud by klientka střih odkládala, může se stát, že bude naopak nutné vlasy střihnout více. Jakmile je jednou vlas narušený, nelze tento stav vrátit zpět a odkládání střihu může způsobit, že se bude vlas ničit víc a víc. Právě to pak vede k tomu, že kadeřník musí vzít při zastřihávání vlasů více.

… vlasy tónovat či barvit?

U této otázky záleží vždy na tom, proč jsou vlasy tónovány či barveny. Pokud je to jen z důvodu oživení přírodního tónu vlasů, bohatě si vystačíte s návštěvou kadeřníka jednou za dva až tři měsíce. S udržením hezkého odstínu od kadeřníka může velmi pomoct dobře zvolený šampon a kondicionér. Zářivost a sytost barvy můžete doma mezi návštěvami kadeřníka prodloužit s Color Fresh Mask.

Pokud vlasy barvíte proto, abyste zakryla šediny, je návštěva kadeřníka častější. Záleží na tom, jak rychle vaše vlasy rostou a kdy je pro vás samotnou odrost již nesnesitelný. Klientky, které mají již kompletně šedé vlasy, vídáme každé čtyři až šest týdnů.

… vlasy zesvětlovat?

I velmi šetrné zesvětlování je pro vlasy zásah, a tak by nemělo být příliš časté a vždy by mělo být kompenzováno dobrou domácí péčí. Pravidelná hloubková regenerace a bezoplachová extra péče jsou must have! U nás ve Spellu fandíme především udržitelným zesvětlovacím technikám jako je balayage, foilage a melírování, které nám umožňují pracovat s přirozeným odrostem. Díky tomu nemusíte ke kadeřníkovi chodit tak často a u odrostu nevzniká kontrastní hrana. Máme klientky, které vidíme každé tři až šest měsíců, ale i jednou do roka.

Pokud jsou vlasy odbarveny celoplošně, jsou návštěvy častější. Odbarvujeme vždy pouze odrost a aby to šlo dobře a přesně, je nutné, aby nebyl odrost příliš velký. Tyto klientky vídáme zhruba každých šest týdnů.