Jak se v zimě postarat o své vlasy? 

Kaja Reichardt G5nqwbcry Q Unsplash

Dlouhé zimní měsíce jsou tady, a tak je ten pravý čas na pár slov o dobré péči o vlasy v tomto období. Nízké teploty, velké teplotní rozdíly, mráz, sníh, sluníčko, ale třeba i čepice – v tomto článku dojde na všechno. Sepsali jsme vám naše tipy na to, co dělat, čemu se vyhnout a na co nezapomínat.

Během zimy jsou vlasy vystaveny několika vnějším vlivům. Nejzásadnější jsou venkovní nízké teploty a mráz, ale také to, že při změně prostředí jsou vystaveny velkým výkyvům teploty mezi vnitřními a venkovními prostory. Tyto přechody jim nesvědčí, ale dalším faktorem je také suchý vzduch, který vzniká při topení uvnitř. Vlasy tak během chladných měsících volají po extra dávce hydratace! A jak si vlasy o ni volají? Elektrizováním. 

Nejsou to ale pouze vlasy, dehydratovaná může být i pokožka. Prvními projevy může být svědivost a nepříjemné pnutí, v horším případě se můžou ve vlasech a u pokožky objevit suché šupinky. 

Hydratace – jak na ni? 

Dejte svým vlasům napít s péčí zaměřenou na hydrataci. Ve své domácí rutině můžete během zimních měsíců lehce obměnit své základní produkty jako je šampon a kondicionér, přidat do péče hydratační masku či emulzi. 

9e5c89dc 3375 4039 9b84 B0be1a11cc8b Opt

šampon

Ee085984 78f0 477b A49f Dbd57caa164d Opt

kondicionér

A45c6cb3 Ad06 48b6 Bcc5 A6b4d5683ede Opt

maska

6ac03743 220b 47ed 91d5 6a26ac99969f Opt

emulze

Velkou vzpruhou může být pro vlasy také bezoplachová péče, která vlasům dodá ochrannou vrstvu a ve vlasech hydrataci uzamkne. Tyto spreje a krémy dokáží navíc usnadnit rozčesávání a dodat vlasům lesk a pružnost. Můžete vybrat sprej čistě hydratační, ale i se zaměřením na barvené vlasy, nebo ten, který vlasům poskytne i ochranu před UV zářením. Krémovou formu bezoplachové péče doporučujeme všem, kdo mají méně poddajné vlasy a uvítají anti-frizz efekt. Skvěle také uděláte, když sáhnete po oleji, nebo séru pro konečky vlasů. Ty zase dokáží vlasy posilnit před mechanickým poškozením, ale i chladnějšími teplotami. 

Jpg Lowres System Professional Always On H12020 Jfm Secondary Visual

Jak už od nás ale dobře víte, základem pro krásné a zdravé vlasy, je skvělý stav vlasové pokožky. Během zimních měsíců jí nesvědčí především změny teploty a přetopené místnosti, ale také nošení čepic. Soustřeďte se na pokožku a pořiďte si na poličku hydratační lotion, nebo posilňující sérum. Pak už stačí pár minut péče týdně navíc – dopřávejte pokožce při aplikaci příjemnou masáž bříšky prstů.

To, aby byly vlasy dostatečně hydratované, velmi ovlivňuje také používání termální ochrany před každým foukáním. Nezapomínejte však ani na dostatečný pitný režim – tělo vodu zkrátka potřebuje! 

Co (nejen) v zimě vlasům nedělat? 

Pozor na horkou vodu 

Jak už jsme zmínili výše, vlasům nedělají dobře přechody ze zimy do tepla. Stejně tak jim nikdy neprospěje příliš horká voda, ta může být pro vlasy, ale i pro pokožku velkým šokem. Vlasy umýváme vodou o příjemné teplotě. Z vody by se rozhodně nemělo kouřit. 

Nechoďte ven s mokrými vlasy

Po umytí vlasů přichází vždy na řadu šetrná foukaná. Nevynecháváme ji ani v teplých měsících, v zimě ale na to apelujeme ještě více! Pokud byste šla s vlhkými vlasy na mráz, riskujete, že voda na vlasech zmrzne a následně vlas potrhá. To vede k velkému oslabení vlasového vlákna a k jeho lámavosti. 

Nevystavujte vlasy zbytečně mrazu 

Chraňte před nízkými teplotami nejen vlasovou pokožku čepicí, ale myslete i na vlasové délky. Zapleťte vlasy do copu a schovejte je pod kabát či bundu. Zdůrazňujeme to i ve spojitosti se zimními sporty. Pokud vás čeká celý den na svahu a ve sněhu, chraňte své vlasy před tím, aby se namočily a následně byly několik hodin v mrazivých teplotách. 

4 tipy na hory

Čekají vás hory, zimní sporty, sluníčko, nekonečná sněhová nadílka a Après-ski? Pak jsou následující řádky pro vás! 

1/ Chraňte vlasy před namočením a následným vystavením mrazu. Vlasy vždy schovejte pod čepici a ideálně také pod bundu. Cílem je, aby vlasy nebyly na volno a vlhké ve velké zimě. 

2/ Nejen pleť, ale i vlasy potřebují ochranu před UV zářením. Pokud vás čeká několik dní ve vyšších nadmořských výškách a na sluníčku, neopomíjejte na bezoplachovou péči, která vlasy ochrání před škodlivým zářením. A nezapomínejte – opaluje to i pod mrakem. 

3/ Pozor na zipy. Když s vlasy pod bundu, tak opatrně. Dávejte pozor na všechny ty zipy a přesky, do kterých se vlasy můžou snadně zamotat a následně se potrhat. Velmi se nám odsvědčilo vlasy uvázat do volného copu tak, aby to nikde netahalo a pokožka nebyla zbytečně napnutá. Vybírejte šetrné gumičky a dávejte si pozor na jejich rozmotávání. 

4/ Nejen Après-ski, ale i after care! Pokud strávíte celý den v čepici, ve které se pravděpodobně při sportu také zapotíte, vaše pokožka zažívá diskomfort. Dopřejte jí tedy po celém dni příjemné uvolnění lehkou masáží bříšky prstů a očistu. Vlasy šetrně pročesejte. Šetrný šampon, do délek samozřejmě i kondicionér, poctivá foukaná. Jednou do týdne vyměňte zaměňte kondicionér za masku. Zvolit můžete samozřejmě i sérum na podporu růstu vlasů, nebo hydratační lotion, o kterých jsme psali výše. 

Jak mít pod čepicí spokojenou vlasovou pokožku? 

Nikdy nedávejte čepici na nedostatečně prosušené vlasy a pokožku. Přebytečná vlhkost vede k zapaření pokožky a to může způsobit nejen svědění, ale také dobré prostředí pro vznik lupů a dalších obtíží. 

Nenoste čepici neustále i uvnitř, dopřávejte pokožce pravidelné nadechnutí. Udržujte ji v čistotě a v zimě jí klidně dopřávejte častější mytí. Stačí k tomu šetrný šampon a pečující kondicionér. 

Pokud strávíte den v čepici, nevynechávejte potřebné uvolnění pokožky lehkou masáží. 

Čepici pravidelně perte, jednou za zimu opravdu není dost. 

Potřebují vlasy rychlý refresh? Sáhněte po suchém stylingu! Instant reset funguje podobně jako suchý šampon, má však šetrné složení a dokážete ho z pokožky následně vymýt. Zamávejte drogérkovému sucháči, ten nadělá jen paseku. Jsou vaše vlasy hrubé? Suchý kondicionér si zamilujete! Dodá vlasům jemnost jako byste je právě umyla.