Vlasová rutina s Markétou Davidovou

Emptyname 125

Markéta Davidová – česká biatlonistka, mistryně světa z vytrvalostního závodu na Mistrovství světa v roce 2021 a několikanásobná vítězka ankety Biatlonista roku. Nejen těmito úspěchy se pyšní tato úspěšná 24letá profesionální sportovkyně, vášnivá čtenářka a jezdkyně na koni. Tentokrát jsme ji měli možnost vyzpovídat v naší pravidelné rubrice “Vlasová rutina s…”. Jak se jí podařilo zkrotit její krásné vlny, co ji na biatlonu baví nebo naopak už tolik ne a jaká věc je pro ni na cestách po světě nepostradatelná? Přijměte pozvání do jógového studia Namastery, kde jsme si dali s Markétou rande!

K nám do spellu docházíte pravidelně už několik let, vzpomenete si, jak jste se o nás dozvěděla úplně prvně?
M: Na vyhlášení soutěže Biatlonista roku jsem sháněla kadeřnici a ozvala se mi právě Simča. Sice to hned napoprvé nevyšlo, ale následující rok jsem se ozvala já jí s tím, zda nabídka stále platí. No a takhle to začalo!

K nám do Spellu docházíte pravidelně už několik let, vzpomenete si, jak jste se o nás dozvěděla úplně prvně?
M: Především to, abych se na daném místě cítila dobře, kadeřník mi naslouchal a zároveň poradil, co je pro mé vlasy nejlepší.

Je něco, co máte na Spellu opravdu ráda?
M: Ano, jsou to rozhodně lidé, kteří ve Spellu pracují. Pokaždé, když vejdu do dvora, okamžitě se cítím jako v jiném světě – nebo minimálně alespoň jako v jiném městě, a ne v centru Prahy (smích).

Jak vypadá vaše péče o vlasy? Umýváte si je raději před spaním, nebo ráno?
M: Vlasů mám poměrně hodně, jejich umývání je tak časově náročnější, tudíž volím raději večerní mytí.

Nejoblíbenější produkt na vlasy, který používáte?
M: Jednoznačně kouzelný olejíček Luxe Oil! A pak se určitě neobejdu bez kondicionéru.

Vaše vlasy jsou vlnité, a tak je péče o ně poněkud specifická. Co vám nejvíce pomohlo se naučit, jak kudrnatou hlavu zkrotit?

M: Chtělo to čas! (smích) Ale i přesto, že už nyní lépe vím, jak na to, je to pořád takový love-hate relationship. Asi nejvíce mi pomohlo odnaučit se vlasy každé ráno česat.

Máte za sebou nějaký vlasový přešlap z doby dospívání, nebo třeba nějakou nepovedenou akci u kadeřníka?
M: Určitě tu bylo pár střihů, které mi nesedly a pak také bílé a černé melíry, které jsme si vyčarovaly doma s kamarádkami. (smích)

Co máte na svých vlasech nejraději?

M: Nejraději mám asi objem, který jsem zdědila po mamince. Někdy mám ráda i své kudrliny, někdy ale až tolik ne – myslím, že tohle zná každá kudrnatá žena.

EmptyName-127


Je i tak něco, co byste na svých vlasech ráda změnila, nebo co byste ráda vyzkoušela?
M: Ráda bych si vyzkoušela úplně zrzavou barvu.

Komentář kadeřnice Simony:

Při návštěvách Markét se vždy nejvíc těším na její nezaměnitelný smích, vyprávění o cestách a o biatlonu. Mám obrovskou radost z toho, že si rozumíme a že se z nás za ty roky staly kamarádky.
Markétiny vlasy jsou hodně suché, potřebují kvalitní hydrataci a výživu, aby byly připravené na náročnou zimní sezónu, kdy je Markét nosí neustále zapletené nebo jinak stažené a kde jsou vzhledem k náročným podmínkám neustále vystaveny mrazu. Do Spellu aktuálně dochází zhruba dvakrát do roka – a i to je u ní, vzhledem k jejímu velmi nabitému programu, velký úspěch! Vlasy vždy zastřihneme a aplikujeme na ně Color Fresh Mask. Někdy vybereme odstín blonďatý, jindy zase zrz – podle nálady.

Pro domácí použití je pro Markétu ideální řada Clean Beauty, a to především kvůli silně hydratačnímu kondicionéru. Jelikož vlasy nejsou nijak chemicky narušené, přírodní řada je pro ně naprosto ideální. Markét je velmi světlý typ s citlivou pokožkou, a tak je pro ni nejlépe vhodný šampon Clean Beauty – Every Day. Ten pak doplňuji kondicionérem z hydratační řady – Clean Beauty Hydrate, který vlasy krásně vyživí a vyhladí.

Markéta nosí vlasy upravené buď přirozeně kudrnaté, nebo vyfoukané dohladka.

Před foukanou do rovna jsem Markét doporučila Clean Beauty Styling Cream, který pomůže k hladkým a poddajným vlasům. Jedním z nejdůležitějších produktů je pak samozřejmě termální ochrana. Pro Markétiny vlasy je opět ideální Clean Beauty Heat Styling Spray.

Pro vlny je nejlepší kombinace olejíčku LuxeOilkrému Curl Definer. Nejlépe fungují společně, stačí do krému přidat pár kapek oleje, promísit v dlaních a nanést do délek. Olej vlasy vyživí a krém krásně zpevní a definuje vlny.

Vždycky se také hodí dát vlasům něco “navíc”, takže nesmí chybět maska. Colour Fresh Mask vlasy vyživí a ještě vyzdvihne a oživí jejich odstín. V případě Markét barva masky krásně chytá na konečky vyšisované od sluníčka a protože je odstín vlasů světlý, můžeme si v případě salonní péče i krásně pohrát s barevností.

Už několik let se věnujete biatlonu na světové úrovni. Co na tomto sportu máte nejraději?
M: Mezi mé nejoblíbenější věci na biatlonu patří asi rozmanitost tréninku a pak taky prostředí hor.

A kdybyste mohla něco vynechat, co by to bylo?

M: Rozhodně dlouhé střelecké tréninky a nácvik střelby.


Kromě sportovní kariéry za sebou máte I úspěšné vysokoškolské studium, což přI vrcholovém sportu není tak běžné. Jak to všechno stíháte?
M: Studium už mám naštěstí hotové, ale když se na to zpětně podívám, myslím si, že je to všechno o prioritách. Vždy mě škola bavila, takže studium pro mě bylo částečně i odreagování.

Je něco, co byste svému mladšímu já poradila ve sportovních začátcích?
M: Asi jen to, že je na všechno spoustu času. A že z toho, že jednou vynechám závody se svět nezhroutí.

Díky sportu jste neustále na cestách – co vám dodává pocit domova? Je něco, co s sebou vždy vezete?
M: Nemám asi nic speciálního, ale nikdy si nezapomenu sbalit repráček na pouštění hudby. A pak taky něco dobrého ke snídani.

Podělíte se s námi o tip na oblíbenou snídaňovou kombinaci?
M: Určitě! U mě je to poměrně snadné, snídám jenom kaše – naprosto je miluji!


Jak to vypadá, když máte za sebou závod a před sebou volný večer?
M: Ve svých volných dnech se většinou snažím hodně odpočívat, věnovat se regeneraci a jednoduše si užívat pocitu, že si můžu oddechnout. (smích)


Jak ráda trávíte volné chvíle?
M: Když jsem doma, tak vyrazím ke koním – to je můj oblíbený relax. Jinak si na soustředěních ráda čtu.


Na co se teď nejvíce těšíte?
M: Letos se opravdu hodně těším na Vánoce!

Chtěli byste poznat Markétu ještě o kousek víc? Sledujte ji na Instagramu, kde pravidelně přidává nejen střípky z tréninků, soustředění i závodů, ale i malé kousky z jejího volného času. Najdete ji pod @makulaa.

Za prostory pro focení děkujeme studiu Namastery.

Vlasy: Simona Patryová

Make-up: Ester Marietta Sidibé

Foto: Adriana Fialová