Zamilujte se do #balayage

Spell Backstage 7

Určitě jste o ní už slyšeli – zesvětlování pomocí techniky balayage je trendem, který má u nás své čestné místo již několik sezón. Výraz pochází z francouzského slovesa balayer, které v překladu znamená “zametat”. Říkáte si, co má zametání společného s vlasy? Jedná se o pohyb, kterým kadeřník vykresluje štětcem zesvětlení do pramenů. Na rozdíl od běžného zesvětlování metodou melírování, kdy se jednotlivé prameny oddělují, rovnoměrně prosvětlí a pak zabalí do fólie, je metoda balayage větší freestyle. Ne náhodou se jí také říká free hand technika – kadeřník drží prameny vlasů v jedné ruce a druhou vykresluje zesvětlení štětcem na volno. Pohyb může lehce připomínat ono “zametání”, které jsme zmiňovali v úvodu.

Díky volnému vykreslování vznikají ve vlasech různé intenzity prosvětlení, což vytváří krásný přirozený efekt připomínající vyšisování vlasů jako od sluníčka.
Často se u klientek zaměřujeme na intenzivnější prosvětlení v oblasti kontury tváří, které dokáže úžasně rozjasnit obličej. Přechody mezi barvenými pramínky jsou plynulé a jemné, takže výsledek vypadá velmi přirozeně. Další velkou výhodou této techniky je to, že oproti klasickému prosvětlování melírovací technikou, či celoplošnému odbarvení, nevzniká ve vlasech hrana. Není proto nutné chodit ke kadeřníkovi tak často. Efekt přirozeně odrůstá a vypadá krásně i několik měsíců. Samozřejmě velkou roli v udržitelnosti hraje i dobrá domácí péče.

Dá se skoro říct, že pro všechny! Hravé prosvětlení dokáže skvěle rozzářit krátké mikádo, vlasy po ramena i ty do půl zad. Nejvýraznějšího efektu jde docílit u vlasů delších.

Pro jaké vlasy je metoda balayage vhodná?

Vždy záleží na původním podkladu vlasů a na volbě síly zesvětlování, kterou určuje kadeřník nejen dle odstínu vlasů, ale především s ohledem na jejich kondici.
U vlasů přírodních je často možné vlasy zesvětlit i bez zesvětlovače, pouze barvou. Celá akce je tak velmi šetrná. Na prosvětlení vždy navazuje pečující tónování přelivem – díky tomu je možné odstíny volit opravdu různě. Od studených odstínů blond, přes béžově teplou blond až po tóny karamelu.

Jak si udržet prosvětlení ve formě co nejdéle?

Dobrá domácí péče je základ a obzvlášť to platí u zesvětlených vlasů. Každý chemický zásah do vlasů je potřeba kompenzovat kvalitními produkty na doma, pokud chceme, aby si vlasy zachovaly maximální kvalitu.
Skvělou volbou je péče zaměřená na ochranu barvy, která ve vlasech podrží co nejdéle odstín od kadeřníka a zabraňuje tak předčasnému vymývání tónování. Nutností je pravidelné používání termální ochrany, aby vlasům domácí foukaná pouze prospívala a ne naopak.
Když vám už po několika týdnech či měsících přestává vyhovovat odstín, je možné vlasy opečovat s Color Fresh Mask, která vlasům dodá nejen potřebnou výživu, ale i lehké natónování.

Jedna z možných kombinací kvalitní péče

e5bafa76-8989-4e9a-9398-c15fe0cc422e-opt

C1 – Color Save Shampoo 250 ml

10b5a0bb-3665-4353-bc66-0e4542436e7f-opt

C2 – Color Save Conditioner 200 ml

Wella-Smooth-Thermal-Image-Hitzeschutz-Spray-51774_1

EIMI – Thermal Image 150 ml

mask-lilac-frost

Color Fresh Mask – Lilac Frost 150 ml

Jak své vlasy pro balayage připravit?

Aby byl výsledek od nás, kadeřníků, co nejlepší, záleží nejen na naší šikovnosti a kvalitní značce barev, ale také na podkladu. Velmi nám totiž pomáhá, když jsou vlasy čisté a nejsou zatíženy žádným stylingem, extrémním mazem nebo třeba prachem z venkovního prostředí. Díky tomu můžeme rovnou přistoupit k samotné službě a věnovat maximální čas naší kreativní práci a dokonalému výsledku.
Už dávno totiž neplatí, že je nejlepší mít vlasy před barvením mastné. Od tohoto doporučení jsme už roky daleko. Dnešní barvy jsou šetrné, a tak není vlasy ani pokožku potřeba chránit mazem. Díky čistému podkladu může barva maximálně ukázat své možnosti a do vlasu lehce prostoupí. Tím pozitivně ovliníme i její výdrž.
Neodkládejte před návštěvou kadeřnictví umývání vlasů doma. Každému kadeřníkovi velmi pomůže, když na svůj termín dorazíte s vlasy čistými a umytými třeba večer předem.

Jaké jsou naše další doporučení před návštěvou kadeřníka?

1/ Pokud používáte tónovací masku (např. Color Fresh Mask), doporučujeme ji použít naposledy nejpozději 6 umývání před vaší návštěvou u kadeřníka. Jde o to, aby se maska hezky vymyla a nezkreslovala barevný podklad. Stejné pravidlo platí i pro fialové šampony pro blondýnky nebo pro tónovací kondicionéry.


2/ Vyhněte se používání sprejů na kamufláž odrostů. Ideálně vždy – je to stejný příběh jako u všech produktů z drogerie. Tyto produkty dlouhodobě vlas obalují a nevymývají se, a to i v případě, kdy to na oko tak vypadá. O to více to platí v den návštěvy kadeřníka. Přes tyto nánosy má barva téměř vždy problém prostoupit a kadeřník musí vlasy před aplikací umýt a vyfoukat.


3/ Pokud dlouhodobě používáte kosmetiku z drogerie nebo třeba i barvy z drogerie
a teď byste ráda za touto „péčí“ udělala tlustou čáru a o své vlasy chcete začít pečovat profesionálně, objednejte se nejprve na čištění vlasů. I při používání
kvalitní kosmetiky doporučujeme absolvovat čištění všem klientkám alespoň 1–2x za rok, abychom z vlasů kromě jiných nečistot sundali i nánosy minerálů, které do vlasů přináší voda.

Balayage pro Martinu

Klientka Martina chodí k nám do Spellu už několik let – její první návštěva proběhla už na jaře v roce 2019. Aktuálně se o její krásné vlasy stará Denisa. První prosvětlování, které jsme na vlasech dělali, bylo dlouhou dobu pouze barvou, tedy velmi šetrně. Výsledkem je to, že i když jsou vlasy zesvětlovány několik let, stále mají úžasnou formu. V poslední době jsme přistoupili k zesvětlování s Blondor Freelights, který dokáže ve vlasech vykouzlit intenzivnější prosvětlení. Vlasy byly následně tónovány pečujícím glossingem do studených tónů.
Mezi návštěvami Martina o vlasy pečuje s profesionální kosmetikou a jednou za čas je lehce tónuje s Color Fresh Mask v odstínu Lilac Frost.