Vypadávání vlasů po porodu. Dá se mu předejít?

Taisiia Stupak 9lo1mbsuzla Unsplash

Těhotenství je magie. Nejen, že vede k zázraku nového života, ale hormonální změny způsobí, že je žena ještě krásnější. Pevné nehty, lepší pleť a také krásnější vlasy. Najednou jsou vlasy plné lesku, síly, působí hustějším dojmem. Čím to je? Tělo produkuje hormon estrogen, který je tím kouzelníkem, který prodlužuje stádium růstu vlasu.

Jak nám rostou vlasy?

Každý vlas má 3 stádia: růst (6–8 let), odumírání (2-3 měsíce), vypadnutí (6 měsíců). Hormony, které jsou během těhotenství produkovány, růstové stádium ošálí a prodlouží. Tohle magické období trvá většinou od konce prvního trimestru až po konec šestinedělí.

Vypadávání vlasů po porodu

Bohužel pak přichází splácení tohoto “dluhu” přírodě a jakmile se hormonální dysbalance vrátí zase do normálu, vlasy se posouvají do fáze odumírání a následuje vypadávání. Je naprosto přirozené, že denně každému člověku vypadne okolo 100 vlasů. Po porodu se však toto číslo navyšuje o vlasy, které byly během těhotenství ušetřeny a jejichž růstová fáze byla prodloužena.

U každé maminky je průběh trochu jiný. Některé začnou padat vlasy velmi rychle, u jiné se fáze vypadávání vlasů opozdí. Jsou ženy, kterým se vyšší míra vypadávání vlasů vyhne, jiné pořádně potrápí.

Posilněte ukotvení vlasů ještě před porodem

Jde tomu zabránit? Bohužel, příroda to takhle naplánovala. Každá maminka se však může vypadávání vlasů pokusit zmírnit. Je však důležité začít se starat dříve, než to přijde. Ideální je už během těhotenství začít používat produkty, které vlasy posilují a pomáhají s jejich ukotvením v pokožce.

Přesně tyto účinky má Balance Energy Serum od System Professional. To vlas posiluje, ukotvuje a jemné vlasy také zpevňuje. Aplikuje se po umytí vlasů 3x týdně pomocí pipety přímo na vlasovou pokožku. Poté je potřeba pokožku lehce promasírovat – tím se zvyšuje průtok krve a aktivují se složky, které se tak i lépe vstřebávají. Pokud už jste ve fázi akutního vypadávání, doporučujeme používat sérum každý den, a to v kombinaci s velmi lehce čisticím šamponem. Sérum vydrží až 45 aplikací.

Pro Blog

Pokud jste tuto “preventivní fázi” nestihla, můžete ještě zkusit sáhnout po pomoci od Alpha Energy Sérum. To sice vypadávání vlasů nijak neodvrátí, vlasy však posilní – budou viditelně plnější, na dotek pružnější.

Jak vlasy ještě více posílit?

Zásadní je ale samozřejmě celková péče o pokožku a vlasy. Nejen kvalitní produkty, ale samozřejmě i správné návyky během mytí a foukání vlasů nebo třeba při rozčesávání.

Doporučujeme vlasy zbytečně nezatěžovat, zkuste omezit žehlení a kulmování, vystačte si s foukanou. Nikdy nevynechávejte termální ochranu.

Buďte šetrná při česání vlasů, netrapte vlasovou pokožku ani vlasová vlákna utaženými a chaoticky zamotanými drdoly.

Pravidelně vlasovou pokožku masírujte, udržujte ji čistou.

A hlavně se nenechte vypadáváním vlasů vystresovat. Snažte se pečovat o svou psychickou pohodu, pečujte o své tělo celkově – ať už dobrou stravou, pitným režimem, tak samozřejmě i dostatečným odpočinkem a pravidelnými šlofíčky.