Vlasová rutina s Barborou Vilišovou

B74a4472 1

Tentokrát jsme v naší rubrice “Vlasová rutina s…” přivítali další z našich oblíbených inspirativních žen – Barboru Vilišovou. Báru můžete znát z velmi úspěšného, původně on-line, ale od roku 2020 už i offline projektu 1981 Secondhand. Jakou roli hraje péče o vlasy v Bářině běžném každodenním životě, z jaké kuchařky nejraději vaří a co ji baví na její práci? Nejen na to jsme se tentokrát na návštěvě ve stylovém bytě pod Vítkovem zeptali. Tak račte dál! 

K nám do Spellu docházíte pravidelně už několik let, vzpomenete si, jak jste se o nás dozvěděla úplně prvně? 

B: O Spellu jsem se dozvěděla přes Baru (pozn. Barbora Bajerová – zakladatelka Spellu), kterou jsem znala už z dob, kdy pracovala v Karlíně. Spell jsme byli dokonce společně pokřtít hned, když si přebrala klíče od prostoru, kde se nachází, ještě než se zahájila rekonstrukce. 

Co je pro vás při výběru kadeřníka nebo místa, kde o své vlasy necháváte pečovat, důležité? 

B: Nejvíce mi záleží mi na prostředí a lidech. Spell je rozhodně moje oblíbené “go to” místo v Praze. 

Co máte na Spellu ráda? 

B: Na Spellu mě nejvíc baví propojení kadeřnictví s kavárnou. To, že si můžu nechat udělat vlasy, obočí a ještě si u toho dát kávu, je pro mě totální “win win”! 

Jak vypadá každodenní péče o vaše vlasy? Umýváte si je raději před spaním, nebo ráno jako součást ranní rutiny? 

B: Pro mě jsou to rána. Večer už nemám dostatek energie na foukání a nerada usínám s mokrou hlavou. Navíc si z toho ráda dělám ranní rituál. Do koupelny si beru kávu, pouštím si hudbu a u toho si foukám vlasy.

Nejoblíbenější produkt na vlasy, který používáte? 

B: Suchý šampon Instant Reset, a to hlavně pro jeho božskou vůni. Totální “guilty pleasure”, protože si ho na sebe stříkám, i když ho zrovna nepotřebuji. (smích)

Jak své vlasy nejraději upravujete?

B: Nejraději mám samozřejmě vlasy vyfoukané od Baru ze Spellu, nejčastěji je mám ale v drdolu. 

Máte za sebou nějaký vlasový přešlap, např. během dospívání, nebo třeba nějakou nepovedenou akci u kadeřníka? 

B: Mým přešlapem byla asi ofina do špičky ve stylu Natalie Oreiro. Hodně speciální bylo, že jsem si ji ještě ve spodní části nechala obarvit načerveno. (smích)

Co máte na svých vlasech nejraději? 

B: Jejich barvu a hustotu. Na to si nemůžu stěžovat. 

Je i tak něco, co  byste na svých vlasech ráda změnila, nebo co byste ráda vyzkoušela?  

B: Momentálně asi ne, ale časem budu muset vyřešit šediny, kterých poslední dobou přibývá víc a víc. 

Komentář kadeřnice Barbory:

S Barčou se znám několik let, pomalu si ani nemůžu vzpomenout, jak dlouho už to je, ale pravděpodobně to bude už víc než 6 let. Jedna z mých nejhezčích vzpomínek na ni je jak společně s naší kamarádkou Káťou trháme luční kytky do vázy v Krhanicích, nebo jak mě učila pít kávu. Její zásluhou si ji teď dám opravdu s chutí. Ráda vzpomínám i na to jak spolu stojíme ve skladu budoucího Spellu s válečkem v ruce. Barča je nejen skvělá kamarádka, ale jsem na ni v mnoha ohledech velice pyšná. Už pár let pozoruji, jaký je to vizionář a jak je cílevědomá a pracovitá. Bude to znít jako klišé, ale je pro mě velkým vzorem a inspirací. 

Barčiny vlasy bych charakterizovala jako vlnitější, husté a hodně porézní. O její vlasy pečuji víceméně nárazově, vlasy má totiž přírodní, nebarvené, a tak ke mě chodí pouze na střih – dvakrát nebo třikrát do roka. Při výběru péče na doma řešíme zejména jejich strukturu, aby byla jejich úprava snadná. Klíčem k úspěchu je správné mytí, už jen díky němu se budou vlasy lépe foukat. Pokud se mytí podpoří ještě na závěr vhodným stylingem, je vyhráno! 

Pro domácí péči jsem pro Barčiny vlasy zvolila Keratin Protect šampon, Smoothen Conditioner a jako doplněk k péči Keratin Restore Mask. V létě tuto péči lze obměnit sluneční řadou Solar, někdy ráda sáhnu i po kompletní výbavě z řady Smoothen.

Nedávno jsem domů dala Barči na otestování pečující bezoplachový sprej No.Breaker, který má schopnost proniknout do kutikuly vlasu a obnovit jeho strukturu i v případě poškození – způsobeného např. častým používáním tepelných nástrojů. Barča sice poškozené vlasy nemá, ale měla jsem tušení, že pro její hrubou strukturu vlasů bude tento přípravek působit přímo fantasticky. Dále pak Frizz Control Cream, který uhladí strukturu vlasů a potom se mnohem lépe foukají. Kyselina olejová a Panthenol dodají vlasům potřebnou výživu, zatímco vitamín E chrání vlasy před dalším zatížením.

Jako u žádné z našich klientek nesmí v péči chybět zejména termální ochrana Thermal Imagelehký olej Lux Oil

Představila byste nám, čemu se věnujete? V čem vaše práce vlastně spočívá? 

B: Společně s Davidem Homolou jsme skoro před pěti lety založili Secondhand 1981. Od té doby se snažíme každý den vracet oblečení zpátky do oběhu a snižovat tak poptávku po novém. Já konkrétně mám na starosti nákup zboží, hledání nových dodavatelů a sociální sítě. 

B74A4472 (1)

Pokud byste nám mohla předat nějaké “univerzální” doporučení pro nákupy v second-handu, co by to bylo? 

B: Vybírat rukama, ne očima. V sekáčích se dají najít naprosté poklady, ale je potřeba si najít čas a projít každé ramínko v obchodě.

Které tři kousky by v šatníku podle vašeho názoru měla mít každá žena?

B: Kašmírový svetr, oversized hedvábnou košili a béžový trench coat!

Jak trávíte své volné dny?

B: Přes týden si ráda zajdu pro kafe do ruky a jdu se projít nebo vařím. 

Když už jste zmínila vaření a kolem nás vidíme několik kuchařek, ze které nejraději čerpáte inspiraci právě teď? 

B: Kuchařek mám hodně, ale aktuálně nejraději otevírám tyhle dvě:

  • Amy Chaplin, Whole food cooking everyday
  • Frederik Bille Brahe, All stuff we cooked 

Hodně ráda koukám také na recepty na Instagramu – můj oblíbený IG účet je @pierceabernathy. 

Jaký je nejoblíbenější kousek vašeho stylového domova?

B: Gramofon a samozřejmě oblíbené desky.

Co za hudbu si ráda pouštíte, když když jste sama doma? 

B: Nejčastěji mi doma hraje Kanye West –  My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Co vám aktuálně dělá největší radost? 

B: Nově vznikající prostory v Karlíně, kam se doufejme už brzy přestěhujeme a já budu mít po čtyřech letech svůj vlastní prostor na práci. Na to se obrovsky těším.