Jak vypadá vlas a proč by vás to mělo zajímat?

Vlas

Vlas se skládá ze tří částí – meduly, kortexu a kutikuly. Právě kutikula je svrchní část vlasu, o kterou se snažíme dobře pečovat a chránit ji před poškozením – jedná se totiž o ochranný povrch vlasového vlákna. Jen díky dobře opečované kutikule budou vaše vlasy zdravé, plné síly, lesku a odolné vůči vnějším vlivům.

A proč by vás následující řádky měly zajímat? Kolem povrchu vlasu se točí mnoho základních pravidel dobré vlasové péče. Když pochopíte, jak vlas vypadá a funguje, budou vám naše návody o péči dávat větší smysl. Najdete tak odpovědi na to, proč vlasy potřebují kondicionér, proč je potřeba vlasy foukat a jak, jaký význam má styling a termální ochrana, proč nemůžete opakovaně vlasy zesvětlovat.

Vlasová kutikula je složená ze šupinek, které na sebe doléhají. Můžete si ji představit jako šišku, která se otevírá a zavírá. Cílem je, abychom si tyto šupinky uchovali kvalitní, aby na sebe doléhaly a tím byl vlas odolný a chráněný.

Otevírání a zavírání vlasu při umývání

Šupinky se otevírají už při namočení vlasů vodou a aplikací šamponu. Díky tomu mohou z vlasu odejít nečistoty, maz a stylingové produkty. Vlivem otevření vlasové kutikuly jsou mokré a pouze šamponem umyté vlasy velmi křehké a náchylné k narušení. Právě proto je potřeba na vlasy vždy aplikovat kondicionér, který vlasovou kutikulu uzavírá.

Stejně funguje i maska na vlasy, která ale působí hlouběji ve vlasu, a tak potřebuje delší čas na uzavření šupinek. Právě proto je tak zásadní dodržovat dobu působení kondicionéru a masky.

B74A1024-1

K čemu je dobrý vlasový styling?

O kutikulu pečují i všechny bezoplachové péče a stylingové produkty. Ty dokáží třeba i lehce poškozený vlas vyspravit, svrchní vrstvu vlasu vylepšit, zpevnit. Povrch vlasu je tak chráněný před dalšími vnějšími vlivy jako je třeba česání, nebo sluneční záření. Zjednodušeně řečeno – u více narušených vlasů je potřeba více produktů pro to, abychom šupinky uzavřeli a chránili je.

Bezoplachová péče

system-professional-h5-2

Péče pro suché vlasy

97ad9eda-0d34-435e-8908-a68863359716-opt

Péče pro barvené vlasy

webimage-c25c1f75-8ec5-4947-beb8-c79e47418b10

Lipid Booster pro narušené vlasy

webimage-7534942F-5E84-4C81-9715BC799F66ED8F

Pěna pro zesvětlované vlasy

Jak na kutikulu působí teplo?

Blahodárně! Teplo finálně uzavírá vlasové šupinky –  právě proto je potřeba vlasy vždy foukat. Díky termální ochraně na vlasech vznikne ochranný štít, a tak jsou všechny neblahé účinky tepla zažehnány a zbývají pouze benefity.

Velkou roli hraje také kartáč, jehož štětiny uhlazují povrch kutikuly a vlas také leští. Tím jsou vlasy krásně hladké, úplně jiné, než když je foukáte na volno.

V neposlední řadě také musíme vyzdvihnout i hubici fénu, která usměrňuje a kumuluje proud vzduchu. Díky tomu šupinky nerozfoukáváme.

Základ pro šetrnou foukanou

Wella-Smooth-Thermal-Image-Hitzeschutz-Spray-51774_1

Termální ochrana Thermal Image

Termální ochrana PM Clean Beauty

90CC2

Plochý foukací kartáč Y. S. Park

7627_7-1641667443

Fén s hubicí Parlux Alyon

Co vše nepříznivě ovlivňuje kvalitu vlasové kutikuly?

  • Neúčinná domácí péče z drogerie
  • Nevhodně zvolená péče pro váš vlasový typ
  • Nepoužívání kondicionéru
  • Nepoužívání termální ochrany
  • Příliš horké a nešetrné fény
  • Kulmofény
  • Nadměrné používání žehličky / kulmy na vlasy
  • Nefoukání vlasů přes kartáč
  • Foukání vlasů bez hubice
  • Nepoužívání termální ochrany
  • (Nešetrné nebo dlouhodobé) zesvětlování vlasů
  • (Nešetrné) barvení vlasů

Zaujalo vás tohle téma?

Na profilu kadeřnice @ivana.rinchenbachova najdete mnoho mikroskopických pohledů na vlas – jak na kutikulu působí třeba to, že jsou vlasy zesvětlené, nepoužíváte styling, nebo co s vlasy dělá kulmofén. Doporučujeme tento profil pravidelně sledovat!